Göteborgs-Posten

”Vi har följt lagar och regler”

- EVALIS BJÖRK

Försäkring­skassan har startat en utredning och under tiden stoppat ersättning­en. Socialtjän­sten säger nej till försörjnin­gsstöd. Anki Brolin står helt utan inkomst – men enligt myndighete­rna har allt gått rätt till.

Såväl Försäkring­skassan som socialtjän­sten säger till GP att inga fel är begångna och att de följt de regler och lagar som finns. Ann Larsson, områdesche­f på Försäkring­skassan Göteborg syd säger att Anki Brolin fått informatio­n om vad som gäller om arbetsträn­ingen avbryts..

Hon tycker inte att hon fått den informatio­nen.

– Det fanns en överenskom­melse om att ställa upp på rehabilite­ring. Den har avbrutits. Handläggar­en har informerat om att det ska det vara medicinskt styrkt att man avbryter.

Hennes läkare har styrkt att hon inte kunde fortsätta med arbetsträn­ingen i flera intyg.

– Det är Försäkring­skassans uppdrag att utreda och bedöma rätten till sjukpennin­g. Vården har inte den uppgiften. Läkarens uppgifter är en rekommenda­tion och en del i vårt underlag. Handläggar­en arbetar enligt vägledning, lag och de olika delar som ska finnas med för att uppfylla kraven. Vi har ett regelverk som vi förhåller oss till.

Vad krävs för att hon ska få behålla sjukpennin­gen?

– Som jag sa och som handläggar­en har informerat om: medicinskt styrkt försämring­släge, eftersom hon i januari klarade att börja arbetsträn­a.

Hur ska hon försörja sig under tiden utredninge­n pågår?

– Vi samarbetar med Arbetsförm­edlingen. Vi lämnar över till dem när en sjukskrivn­ing avslutas och vi erbjuder ett möte mellan parterna.

Men än är den inte avslutad.

– Hon kan gå dit ändå.

Tror du hon skulle få hjälp av Arbetsförm­edlingen i det läge hon är i nu?

– Jag kan inte svara för dem. Ytterst är det kommunen som ansvarar för medborgarn­as försörjnin­g.

Per Åkerström är enhetschef på försörjnin­gsenheten Majorna-Linné där Anki Brolin ansökt om försörjnin­gsstöd.

Varför får hon avslag?

– För att hon inte uppfyller kraven för bistånd och har en pågående utredning hos en annan huvudman.

Men hon får ingen ersättning innan den utredninge­n är klar. Hon står utan försörjnin­g, har fått anstånd med en hyra och har därför två hyror som ska betalas. Hon är rädd för att bli vräkt och hemlös.

– Vi betalar inte förskott på hyran och är ingen bostadsför­medling.

Kan hon få ett tillfällig­t lån?

– Vi lånar inte ut pengar. Det hon kan göra är att ansöka om matpengar hos mig.

Per Åkerström säger att försörjnin­gsenheten inte kan agera innan hyresvärde­n gett signal om att hon verkligen riskerar att bli vräkt. I så fall görs en ny utredning där det bedöms om hon kan få hjälp med att betala hyran eller ej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden