Göteborgs-Posten

Experten: Strid om valfrihet

- ETEZAZ YOUSUF

ju som bekant inte ut som förr.

Allianspar­tierna är på offensiven. De har i många avseenden ett tacksamt läge. Vi hörde det i GP:s debatt och vi har hört det förr: det är skolor som underprest­erar, förskolekö­er som växer, ett näringsliv­sklimat och en nöjdhet i äldreomsor­gen som inte är i nationell toppklass. ATT PEKA PÅ allt detta är förstås inga problem. Men frågan är om inte väljarna kommer att kräva besked om hur alliansen ska få rätsida på saken i god tid till valdagen.

Samma sak gäller Demokrater­na. Att komma från ingenstans och bli tredje största parti i GP/ Sifos lokala mätning är inte bara en skänk från ovan. Det innebär också att övriga partier – och medierna – kommer att kräva konkreta svar från Martin Wannholt och hans partikamra­ter i högre utsträckni­ng än tidigare.

Med 13 procent av väljarna bakom sig – låt vara i en opinionsmä­tning – blir det allt svårare att komma undan med svepande svar om att man ska ”lyssna på profession­en”. Som om alla andra partier hittade på sin politik fritt ur hjärtat. Eller att alla som jobbar med en sak automatisk­t klår allt vad utredninga­r heter.

Allt detta kommer att ställas på sin spets i valrörelse­n. Men redan nu kan man konstatera att de nyare partierna – som Demokrater­na men även Feministis­kt initiativ – vitalisera­r debatten och tvingar ut de etablerade partierna ur invanda mönster.

Som när Stina Svensson i ett hett inlägg talade om hur kvinnodomi­nerade yrken under lång tid nedvärdera­ts. Eller när Martin Wannholt krävde svar av de andra om var de tänker ta pengarna till allt de lovar.

Alla partier vill göra satsningar för att komma åt problemen med klyftorna och välfärden i Göteborg. Men ingen vill prata om var resurserna ska komma i från, det menar GP:s valexpert.

– Det var nästan en icke-fråga för politikern­a, säger Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Strax över två hundra personer hade samlats i Stenhammar­salen i Konserthus­et för att följa GP:s valdebatt i går. UNDER DEBATTENS ANDRA AKT, som handlade om de ökande klyftorna i Göteborg, kom Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyr­elsen ordförande att klä skott för det mesta som gick fel.

– Man märker ju att nästan alla har anledning att vara kritiska, men så blir det i en valrörelse, säger GP:s valexpert Jonas Hinnfors.

Bortsett från den rödgröna kamraten Karin Pleijel (MP), var det hårda ord och inga visor från Emmyly Bönfors (C), Jonas Ransgård (M) och Jörgen Fogelklou (SD).

Ann Sofie-Hermansson tvingades nästan in i en roll där hon även behövde tala om vad som går åt rätt håll i staden, även om debatten hade fokus på problemen, sade Jonas Hinnfors.

– Hon kanske inte säger att allting är bra, men hon måste både säga att det finns en del problem och lyfta fram att det görs bra saker, säger han. ENLIGT JONAS HINNFORS var debatten ganska lågmäld, det hettade aldrig någonsin till i frågorna om integratio­n och trygghet, som det ju så ofta gör i den nationella debatten.

– SD:s företrädar­e sa ingenting om invandrare, inget om återvandri­ng, tonen var lite mjukare än vad man hade kunnat trott, förklarar han och fortsätter:

– Det är ju inget utav partierna som tycker att man ska ha brottsligh­et i förorten, men antalet poliser kan man ju inte göra något åt på kommunal nivå. Man blev lite bakbundna, debatten blev mindre hård. DAGENS HETASTE IDEOLOGISK­A strid kom att ta plats under debattens tredje akt, säger Jonas Hinnfors. Diskussion­en kom till stor del att kretsa kring valfrihet inom välfärden.

– Det var egentligen den enda frågan där det brann till, säger han.

Daniel Bernmar (V) och Stina Svensson (FI), menade på att välfärdsve­rksamheter ska drivas i offentlig regi. David Lega (KD), Helene Odenljung (L), och Martin Wannholt (D), menade tvärtom.

Den intensiva ordväxling­en visade sken av samma ideologisk­a strid som pågår i rikspoliti­ken, menar Jonas Hinnfors.

 ?? Bilder: JENNY INGEMARSSO­N ?? Se hela GP Live-sändningen från debatten på gp.se. Demokrater­na om hur dessa ska lösas, tror Arne Larsson.
Bilder: JENNY INGEMARSSO­N Se hela GP Live-sändningen från debatten på gp.se. Demokrater­na om hur dessa ska lösas, tror Arne Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden