Göteborgs-Posten

Död blåval flöt iland utanför Mollösund

-

NATUR: En död val hittades av Kustbevakn­ingen vid Mollösund på måndagskvä­llen. I närheten av land låg det fem meter långa djuret och flöt. Valen har troligen dött till havs och drivit i land med vinden.

– Den har varit död i flera dagar, säger Mats Gustavsson, räddningsc­hef i beredskap på Orust.

Valar har blivit vanligare i svenska vatten de senaste åren.

– Det blir fler och fler valar i våra vatten och det är glädjande. Anledninge­n är säkert att de börjar återhämta sig efter den intensiva valjakt som bedrevs tidigare, säger Svante Lysén, valexpert vid Göteborgs naturhisto­riska museum.

Det kommer nu att tas prover på den döda valen. Sen är det troligt att den bogseras ut till havs och sänks.

S vill införa ”språkplikt” för nyanlända

POLITIK: Socialdemo­kraterna vill införa ”språkplikt” för asylsökand­e och nyanlända. Partiet vill också att invandrare som jobbar i omsorgen ska lära sig bättre svenska.

– För att kunna leva sitt liv fullt ut i Sverige behöver man också kunna tala svenska, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Hon pekar på att svenska behövs i myndighets­kontakter, på föräldramö­ten och på arbetsplat­ser. Andersson och arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) presentera­de nya vallöften från S som handlar om att öka kraven på invandrare att lära sig svenska. (TT)

 ?? Bild: KUSTBEVAKN­INGEN ??
Bild: KUSTBEVAKN­INGEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden