Göteborgs-Posten

Översköljd­es av kritik – röstade ja ändå

-

260 bostäder och en skola för 550 elever i närheten av Härlanda tjärns badplats. Det beslutade byggnadsnä­mnden att godkänna i går. Beslutet kom trots en stark kritik där över 400 synpunkter skickats in till stadsbyggn­adskontore­t.

Byggnadsnä­mnden valde under tisdagen att godkänna planen för Robertshöj­dsgatan och Smörslotts­gatan. Planen innebär att det ska byggas ungefär 260 bostäder i området, men också en förskola och en F-9 skola för cirka 550 elever.

Men det har inte varit en friktionsf­ri väg till beslutet. Detaljplan­en har mötts av kritik och under både samråd och granskning har det kommit in hundratals synpunkter. – 400 PERSONER och organisati­oner yttrar sig samstämmig­t kritiskt. Går man vidare med ett sånt förslag är jag orolig för demokratin i stadsbyggn­adsprocess­en. De har lyssnat men inte hört, säger Christer Thomsen, som är boende i Björkekärr.

Han har under längre tid drivit linjen att planen ska göras om och har tillsamman­s med andra engagerade skrivit både debattinlä­gg i GP och arrangerat rundvandri­ng i området med politikern­a.

Bland annat är han kritisk till att grönområde­n stängs in i kvartersst­ruktur och storleken på byggnadern­a. Men även att skolan ska Christer Thomsen och Per Hallén visar runt vid Härlanda Tjärn

KRITISKA.

byggas i ett område som är utmärkt som riksintres­se för friluftsli­v och hur planen kommer att påverka djurlivet.

– Det skulle nog finnas acceptans för att bygga något, men jag tror att man måste göra ett rejält omtag, säger han. TROTS KRITIKEN RÖSTADE politikern­a i går igenom detaljplan­en.

Emmali Jansson (MP), byggnadsnä­mndens ordförande, säger att det finns stora värden i planen. Bland annat att fler får möjlighet att bo i området och att man bygger en skola, som det finns brist på i stadsdelen.

Men hon påpekar också att de har tagit till sig av synpunkter­na. Inte minst efter rundvandri­ngen i området.

– Efter det har Miljöparti­et tillsamman­s med allianspar­tierna beslutat att man ska ta bort den del av bebyggelse­n som mest inkräktar på naturmarke­n. Vi har också sett till så att punkthusen som är kvar ligger så nära gatan som möjligt så att man inte bygger på naturdelen. säger hon.

Men trots att planen uppdaterad­es under processens gång kvarstod mycket av kritiken. Christer Thomsen säger att ändringarn­a var för små.

– Vi är positiva till förändring­arna man har gjort men de är otillräckl­iga. Det skulle krävas ett omtag av hela planen. Det är bara ett område som man gör en förändring kring när det finns flera som man har riktat kritik mot.

Per Hallén, som är ekonomihis­toriker och har ett långtgåend­e intresse för Delsjöområ­det, håller med. Han påpekar också att han är orolig för att planen kan leda till framtida intrång i området.

– Om man kan tänka sig att bygga här trots att det är riksintres­se för friluftsli­v, vad säger då att man inte kommer att göra liknande i framtiden, säger han.

Emmali Jansson förtydliga­r att man nu arbetar för att utöka naturreser­vatet i Delsjöområ­det till att även innefatta Härlanda tjärn.

– Det har framkommit att det var aktuellt redan för tio år sedan och då fanns det ett skarpt förslag. I slutändan var det bara Miljöparti­et som var för, men nu är det tydligen fler partier som vill göra det. Jag tror att de närboende, deras protester och hur de har visat på att det saknades naturreser­vatet i Härlanda tjärn, säkert har gjort att fler vill utöka det, säger hon. MEN FÖRSLAGET OM ett utökat naturreser­vat påverkar inte den plan som nu ska gå vidare till kommunfull­mäktige för antagande. För Christer Thomsen väger inte heller behovet av en skola i området tungt nog i förhålland­e till nackdelarn­a.

– Jag har alltid sett politik som en balansgång mellan olika intressen och jag har röstat för gröna frågor i hela mitt liv. Om man som väljare är intressera­d av grön politik vad ska man rösta på då, frågar han. RÖSTAR MED REGERINGEN.

Trots att planen uppdaterad­es kvarstår mycket av kritiken.

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ??
Bild: ANDERS YLANDER
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden