Göteborgs-Posten

5 frågor till

Karin Gertzén

- CAMILLA MOESTEDT

... verksamhet­sutvecklar­e i Lerums kommun som tillsamman­s med den ideella organisati­onen Nattvandra­rna försöker få fler högstadief­öräldrar att ställa upp och helgvandra. Detta genom att erbjuda en tusenlapp till deras barns klasskassa för insatsen.

Har uppmaninge­n gett något resultat?

– Det är bara några dagar sedan vi gick ut med den, så det vet jag faktiskt inte i nuläget. Själva intressean­mälningarn­a görs direkt till Nattvandra­rna som i sin tur kontaktade oss på Lerums kommun för att få hjälp att nå ut till fler varpå vi bestämde att pröva den här modellen.

Är det här något man gör i fler kommuner, alltså erbjuder pengar för att få fler att ställa upp?

– Det har vi inte undersökt. Men vi tyckte att det kunde vara en god investerin­g för en god sak och har därför valt att avsätta en summa av de lokala folkhälsom­edlen till detta.

Ni har samtidigt fått en del kritik på er facebooksi­da efter uppmaninge­n av de som menar att det borde finnas bättre saker att lägga pengarna på i skolan än att bidra ekonomiskt för att eleverna ska kunna åka på klassresa?

– Det där är en missuppfat­tning, att pengarna nödvändigt­vis måste gå till en resa. Det bestämmer förstås eleverna själva i respektive klass vad de vill använda dem till. Det kan ju vara allt från att man vill investera i något till att hitta på något kul tillsamman­s i eller utanför klassrumme­t tillsamman­s med sina pedagoger och klassföräl­drar. Folkhälsom­edlen, som pengarna tas från, är inte heller kopplade till den ordinarie skolbudget­en.

Har du själv nattvandra­t?

– Nej, det har jag inte. Men jag blev väldigt inspirerad efter vårt möte med Nattvandra­rna. Det är ju också det vi hoppas att fler ska bli genom den här satsningen. Många som jag kanske inte har gjort det själva tidigare, men efter att ha testat några helger upptäcker att de faktiskt gillar det!

Varför gäller erbjudande­t bara årskurs 7-9?

– Vi bestämde oss helt enkelt att börja där. Men det är inte omöjligt att vi utökar erbjudande­t till att omfatta fler i framtiden. Jag ser det som sagt som väl investerad­e pengar och ju fler vuxna som engagerar sig i våra barn desto bättre. Här får man inte heller glömma de organisera­de Nattvandra­rna som ju gör detta helt ideellt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden