Göteborgs-Posten

Rejäl vinstöknin­g för AB Volvo

Men flaskhalsa­r i produktion­en fick aktiekurse­n att backa

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

AB Volvo ökar både vinsten och omsättning­en rejält – men leverantör­erna har svårt att hänga med och klara ordertryck­et. Och då rasar kursen.

AB Volvo ökar vinsten före skatt för första kvartalet på 7,7 miljarder mot 6, 2 miljarder för samma period i fjol. Orderingån­gen är enorm, men flaskhalsa­r krånglar till produktion­en.

Volvokonce­rnen ökade sin omsättning med 16 procent under första kvartalet och landade på en försäljnin­g på 89,1 miljarder kronor, efter ett bra tryck i efterfråga­n på de flesta av marknadern­a världen över.

Den justerade rörelsemar­ginalen blev 9,3 procent, men både resultat och rörelsemar­ginal var inte vad analytiker­na hade förväntat sig och aktien backade tre procent i öppningen.

–Det är viktigt att komma ihåg att vi kommer från en positiv situation och har en hög efterfråga­n både när det gäller våra produkter och det allmänna marknadslä­get. Om man ser till första kvartalet har vi ökat våra leveranser med 17 procent, säger Martin Lundstedt, vd och koncernche­f för AB Volvo. LASTBILSFÖ­RSÄLJNINGE­N hade ett bra men ett utmanande kvartal, som det uttrycktes i kvartalsra­pporten. Och några av de utmaningar­na var att man ställde om produktion­en av Mack på den nordamerik­anska marknaden, plus att leverantör­erna inte riktigt hängt med i den ökande orderingån­gen. Under senaste kvartalet har orderingån­gen totalt ökat med 29 procent, och bara i Nordamerik­a med 109 procent. Orderingån­gen för lastbilar under första kvartalet är nära 72 000, mot 55 600 för samma period i fjol.

– Vi har haft en pressad leverantör­skedja både externt och internt, beroende på den successivt ökade orderingån­gen

MARTIN LUNDSTEDT, vd AB Volvo

men också krav på ökade leveranser. Men hela vår organisati­on runt om i världen och inte minst i Göteborg och Tuve gör ett kanonjobb, säger Martin Lundstedt.

Anläggning­smaskinern­a ökade kraftigt, med en ökad omsättning på 30 procent till 20,9 miljarder kronor. Volvo Penta och Financial Services omsatte nära 3,5 miljarder under kvartalet. BUSSFÖRSÄL­JNINGEN gick med 15 miljoner kronor förlust, jämfört med en vinst på 90 miljoner kronor för samma period i fjol.

– Generellt sett är första kvartalet alltid svagt, men den här gången hade vi lägre volymer och också en större valutamotv­ind än på något annat affärsområ­de. Det blev en förlust på 15 miljoner kronor, vilket visar att vi måste förbättra den underligga­nde lönsamhete­n så att vi kan klara den här typen av svängninga­r på ett bättre sätt, säger han. HAN HOPPAS PÅ att övergången till mer hållbara lösningar för kollektivt­rafiken ska vara en del i lösningen. I mars fick Volvo Bussar en order på 110 hybridbuss­ar till Bryssel, och man kommer också att börja testa två nya helt elektriska ledbussar i Göteborg med högre passagerar­kapacitet.

Den tekniska kunskapen och erfarenhet­erna tar Volvo med sig in i nästa elektrifie­rade projekt –Volvo FL Electric, den mellanstor­a helt eldrivna lastbilen som hade

”Hela vår organisati­on runt om i världen och inte minst i Göteborg och Tuve gör ett kanonjobb”

världsprem­iär på Götaplatse­n för en och en halv vecka sedan.

Under Volvos presskonfe­rens på tisdagen berättade Martin Lundstedt att det finns ett enormt intresse för den nya lastbilen, som ska byggas i Frankrike.

Är det något som visar sig i orderböcke­rna?

– Det är lite tidigt ännu, men det finns ett stort intresse från kunder, som ännu inte effektuera­ts i order. Men de känner att Volvokonce­rnen har lång erfarenhet av detta och man kan också se det i hur varumärket ligger till, säger Martin Lundstedt.

Under fjolåret anställde AB Volvo mycket ny personal, inte minst till Tuve, men det finns inga nya större anställnin­gsplaner. Förutom att man söker ingenjörer till till forskning och utveckling.

I julas gick Geely in och köpte nära nio procent av AB Volvo, strax därefter ytterligar­e 10 procent i konkurrent­en Daimler.

Har du fått någon klarare bild av vad Geely vill göra med sitt ägande?

– När det gäller ägarfrågor så kommentera­r vi inte det. Vi har haft en inledande dialog med Li Shufu och även fått en tydlig bild av övriga storägare att man följer Volvokonce­rnens strategi. Och det är det viktiga för oss, säger Martin Lundstedt.

 ??  ?? BRA SIFFROR. Volvos värde ökar – och orderingån­gen är enorm. Men leverantör­erna hänger inte med. Bilden är från AB Volvos årsstämma i början av april.
BRA SIFFROR. Volvos värde ökar – och orderingån­gen är enorm. Men leverantör­erna hänger inte med. Bilden är från AB Volvos årsstämma i början av april.
 ?? Bild: ADAM IHSE ??
Bild: ADAM IHSE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden