Göteborgs-Posten

Oklart motiv till attacken i Toronto

- Avspärrnin­gar runt den vita skåpbilen, som kördes mer än en kilometer uppe på gångbanan.

Den 25-årige föraren i skåpbilsat­tacken i Toronto ville dö – men han greps och har nu ställts inför en domstol. Hans motiv är ännu oklart, och hotnivån i Kanada är oförändrad.

Den misstänkte Alek Minassian bor i Toronto och beskrivs som en tystlåten tekniknörd. Dagen efter attacken framträdde han i en domstol. Minassian anklagas för tio mord och 13 mordförsök.

Tio personer dödades när skåpbilen plöjde fram längs med trottoaren i norra Toronto och fler därtill fördes till sjukhus, flera med väldigt allvarliga skador. DET ÄR DEN värsta massakern i Kanada på flera årtionden, men myndighete­rna ser i detta läge inget större hot mot landet.

– Alla kanadensar­e står enade med Toronto i dag, sade premiärmin­ister Justin Trudeau vid ett framträdan­de utanför parlamente­t i huvudstade­n Ottawa, och påpekade att landets invånare inte ska behöva leva i rädsla.

– Vi måste förbli ett land som är öppet och fritt och tryggt i sina värderinga­r och vi kommer att vara det.

Hotnivån i Kanada ligger på nivån ”medel” och det har inte förändrats efter attacken. Det kan ta tid att reda ut gärningsma­nnens motiv, sade Trudeau. MOTIVET HADE KUNNAT förbli oklart om det inte hade varit för Torontopol­isens kyla. Efter den blodiga, drygt kilometerl­ånga färden stannade gärningsma­nnen skåpbilen, klev ur och konfronter­ades av polis.

En video som publicerat­s visar hur Minassian upprepade gånger låtsas dra ett vapen mot en polisman som står några meter bort.

– Döda mig! skriker den misstänkte.

– Jag bryr mig inte – lägg dig ner! svarar polisen.

Nervkriget slutar med att Minassian lyder och låter sig gripas.

– Det är tydligt att den misstänkte ville bli avrättad. Han sökte ett ”självmord via snut”, säger det pensionera­de polisbefäl­et Gary Clement.

Polisen lät sig inte provoceras att skjuta mannen, som låtsades dra ett vapen och skrek ”Döda mig!”

– I ett sådant läge handlar mycket om muskelminn­e. Den här killen (polisen) reagerade väldigt moget. SAMTIDIGT SOM OFFRENS namn börjat offentligg­öras växer en samling av blommor och ljus vid brottsplat­sen. Det över 500 meter höga tv-tornet – Torontos mest kända byggnad som alltid är upplyst om kvällarna – var samtidigt nedsläckt.

Alek Minassian var ”inte en social person, men fullständi­gt harmlös”, minns en tidigare klasskamra­t. Även om hans metod i attacken påminner om tidigare terrordåd i Europa och USA uppges 25-åringen i detta läge inte ha några kända kopplingar till terrororga­nisationer. DET SOM ÄR känt är att Minassian hade hyrt den vita skåpbilen som användes i attentatet och att allt tyder på att det var en medveten handling att köra upp på trottoaren i hög fart på ett shoppingst­råk med mycket folk.

 ?? Bild: AARON VINCENT ELKAIM ?? EFTER DÅDET.
Bild: AARON VINCENT ELKAIM EFTER DÅDET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden