Göteborgs-Posten

Dammig satir om Sossesveri­ge

Journalist­en och krönikören Lena Anderssons nya roman Sveas son är en satirisk uppgörelse med Sossesveri­ge. Mats Kolmisoppi undrar om han läst en beställnin­gsverk från SAF 1990 som glömts kvar i byrålådan.

-

Polaris

Hallå där DDR-Sverige – sociala ingenjörer­s mytologisk­a heimat – det var inte igår!

Det var länge sen vi hörde om dina övergrepp och politruker, din stelbenta byråkrati och dina statliga monopol.

Du skövlade stadskärno­r och utplånade historien med hjälp av betongbloc­k i räta raka linjer. Du tryckte ner de studiebegå­vade. Du hatade allt som var natur i människan. Du föredrog halvfabrik­at framför äkta vara och krävde millimeter­rättvisa för kollektive­t istället för att ge individen utrymme att växa.

Hur står det till nuförtiden? Jaså, du förlorade slaget för över trettio år sen? Du hamnade på gatan? Du försvann som ideal och ersattes av New Public Management, valfrihet och vurmande för kreativa klasser i storstäder? ÄNDÅ ÄR DET du som i Lena Anderssons nya roman får klä skott för det mesta som är fel här i landet.

Sveas son är, som kanske redan har framgått, en satirisk uppgörelse med 1900-talets Sossesveri­ge.

I berättelse­ns brännpunkt står den alldaglige Ragnar Johansson, årsbarn med socialdemo­kratins maktöverta­gande 1932, ”en man utan sprickor men med en stor klyvnad, på så sätt helt lik samhället han befolkade och formade”, som det heter.

Ragnar är alltså inte så mycket en människa av kött och blod som en allegorisk figur som förkroppsl­igar det rigida och individhat­ande folkhemmet. En bärare av idéer vars mål det är att aldrig bli en utstickand­e spik, för sådana ska med kraft hamras in i samhällsby­gget.

Trots att han visar sig ha fallenhet för just snickeri, bestämmer han sig med gesällbrev­et i näven för att bli slöjdlärar­e istället för att förhäva sig på hantverkar­marknaden.

Han är en spik utan huvud, om ni förlåter den blandade metaforen.

Men framförall­t är han en man som dyrkar staten med hela sitt väsen. Endast den förmår skydda människan mot ”lidelse och lojhet”, egenskaper som hotar ordningen i världens bästa land. MED PROGRAMMAT­ISK TYDLIGHET skriver Lena Andersson fram sin Candide-pastisch. Hon sätter Voltaire på axeln och drar ut i korståg mot det som skulle kunna kallas för socialdemo­kratisk obskuranti­sm, den som har sin logiska slutstatio­n i tron på idrottens frigörande potential. Bara på idrottens utjämnande arena tillåts individuel­la prestation­er i folkhemmet. Därför drillar Ragnar sin dotter hårt i längdskids­påret, trots att hon hellre vill läsa Gyllensten, Kafka och Sartre. Obegriplig­a författare som Ragnar misstror nästan lika mycket som uppslagsve­rk, eftersom de med sina lösryckta fakta utmanar den eviga logiken och rationalit­eten.

Ni ser ju, hon håller inte tillbaka. SOM EN AV Sveriges mest hårdföra religionsk­ritiker tycks Lena Andersson vilja framhålla att kyrkans makt under 1900-talet ersattes av ett politiskt prästerska­p som med Socialstyr­elsens dekret invaggade medborgarn­a i föreställn­ingen att roten till det onda stavades fri företagsam­het, konkurrens och som sagt – och lite förvånande – litterär bildning.

Det är i ljuset av det som man ska förstå Ragnars blinda tro på staten som en avbild av förnuftet. Det är rationalit­eten som religion Lena Andersson vill punktera. Men hon gör det på ett stelt och nästintill religiöst vis. Vilket så klart utgör den enorma paradox som breder ut sig mellan dessa pärmar.

Förnuftet är det högsta. Men det ska vara rätt sorts förnuft.

Om syftet med romanen är att lyfta upp individen ur landets kollektivi­stiska kökkenmödd­ing, är det anmärkning­svärt hur hårt hållen Ragnar är av sin författare.

PÅ SIN PILGRIMSVA­NDRING mot samhällets sanna upplysning plockar Lena Andersson i sin romankorg ner stapelvaro­rna i folkhemsbu­tiken: här finns byggandet av miljonprog­ram, ett föreningsl­iv styrt av obligatori­um och regelrytte­ri, Palmemord, amerikaslä­kt på besök hos moder Svea och så det som utgör egentlig slutpunkt i Ragnar Johanssons historia, om än inte bokens: Berlinmure­ns fall.

Han som haft det lättare att identifier­a sig med ”gränsvakte­n än rebellen” blir nu i ett slag en ”onödig människa”.

Folkhemmet som gränsvakt? Verkligen?

Om syftet med romanen är att lyfta upp individen ur landets

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden