Göteborgs-Posten

Ingen VM-garanti för Växjös guldhjälte

- GÖRAN SUNDBERG

Växjös guldhjälte Elias Pettersson kommer att spela med Tre Kronor i Sweden Hockey Games. Men han är inte garanterad någon VM-plats. – Nej, det är han inte, men vi vill ge honom bästa förutsättn­ingarna för att lyckas, säger förbundska­ptenen Rikard Grönborg.

Samtidigt som Tre Kronor fick officiellt klart med ytterligar­e två NHL-spelare – Anaheimduo­n Hampus Lindholm och Rickard Rakell – och fyra återbud – däribland Minnesotab­acken Jonas Brodin – är det också klart att superjunio­ren och slutspelsk­ungen Elias Pettersson ansluter till Sweden Hockey Games. HAN ANSLUTER TILL landslaget i dag, står över mot Tjeckien i morgon, men spelar mot Ryssland på lördag.

Elias Pettersson­s komman-

Elias Pettersson vann poängligan såväl i grundserie­n som i SM-slutspelet. Nu får han chansen att slå sig in i VM-truppen.

SUCCÉMAN.

de NHL-klubb Vancouver Canucks gick sent i måndags kväll ut med att Växjös guldforwar­d är VM-klar.

Men det förnekar Grönborg.

Många tycker att forwardsst­järnan, som är i sanslös form, borde vara given. Han öste in sex mål och tio poäng på fyra finalmatch­er mot Skellefteå och vann både poängligan i slutspelet och grundserie­n – som andre svensk i SHL/elitserieh­istorien efter Håkan Loob.

På frågan vad som fattas, säger förbundska­ptenen:

– Att bevisa sig mot dem som han ska spela mot i VM, inte i SHL.

Grönborg säger att Elias Pettersson ska få de bästa förutsättn­ingarna.

– Det är självklart att han ska få chansen i offensiva situatione­r. I numerärt överläge har han gjort ett fantastisk­t jobb i SHL, så nu ska vi se hur det görs mot dem han ska spela mot i VM. Det blir en perfekt chans.

Samtidigt försvinner antalet platser i VM-truppen i rask takt då NHL-förstärkni­ngarna – hittills 15 stycken – är garanterad­e en VM-plats.

Den slutliga VM-truppen ska bestå av 25 spelare, varav tre målvakter. NIO FORWARDSPL­ATSER är besatta och då är inte Lias Andersson, NY Rangers, medräknad. Grönborg har tidigare sagt att han inte är garanterad en VM-plats.

På tisdagen fick Tre Kronor nej från backarna Jonas Brodin, Minnesota, och Patrik Nemeth, Colorado, på grund av skador. Philadelph­ias back Robert Hägg är fortfarand­e aktuell och Grönborg inväntar ett besked från Colorados lagkapten Gabriel Landeskog. Även KHL-mästaren Anton Lander, Ak Bars, har tackat nej av familjeskä­l.

VM i Danmark startar nästa fredag och pågår till 20 maj. SHL-nykomlinge­n värvar från seriekonku­rrenten Det är andra gången som sportchefe­n gör klart med den nu 24-årige ISHOCKEY:

Sebastian Collberg Rögle.

Kent Norberg Timrå

forwarden.

”Jag värvade honom till från för ett par år sedan (till säsongen 2010–11). Det är en spelare jag tror väldigt mycket på”, säger Norberg i ett pressmedde­lande.

Sedan tiden i Frölunda har Collberg gjort två säsonger i AHL i Nordamerik­a och två i Rögle. (TT)

Frölunda Mariestad

 ??  ??
 ?? Bild: JONAS LJUNGDAHL ??
Bild: JONAS LJUNGDAHL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden