Göteborgs-Posten

Skål för de vinddrivna

- DAN SJöGREN vg@gp.se

Vi har just upptäckt att Delawaremo­numentet ute på Stenpiren skyddar mot de elaka vindarna! Monumentet har fyra sidor, lika många som våra vanligaste väderstrec­k. Men inte bara det! Milles monument har också skålformad­e sidor, som om Calle visste att det alltid blåser snålt runt de gubbar och kärringar i plåt som skymtar på hans konstverk.

Där sitter man tämligen bekvämt. Kupan ger vindskydd och stöd för ryggen. Fantastisk­t. När vi tar plats i skålen med en Dagens Nyheter under baken ingår vi nästan i monumentet.

Just nu ligger en ruggig nordan på men vi kan strunta i den. Blås på bara, ropar vi, i lä och med ansiktet mot solen som hänger över inloppet.

BASSÄNGEN GLITTRAR utanför Kinesiska muren. Fast restaurang­en är ju borta. Där åt vi för första gången i livet sötsur sås och friterade räkor. Vi har ett minne av att vi var lyckliga.

Så kommer Skarven och folk strömmar ombord i kallblåste­n. Färjorna lägger till genom att gasa på och pressa sig mot flytbryggo­rna. Ja, det är väl i stort sett så man lever själv också. Man gasar på, särskilt när det tar emot.

Milles verk är ett galleri på höjden, en serietidni­ng i koppar. Fast många rutor är tomma.

Vi cirklar runt och stirrar uppåt. Där går en man i land. Tre andra välkomnar honom med blottade huvuden. Själv har han kvar sin ofantliga hatt på skulten. Det är fyra meter dit upp, till det Delaware i USA, dit svenskarna anlände 1638. En av deras kolonier hette Mölndal.

GÖTHEBORG LIGGER LÄNGRE ner på kolonnen, nästan i ögonhöjd.

På baksidan tronar den tämligen fete Gustav Adolf i den hårda nordvinden (fast han var ju redan död när svenskarna steg i land på den amerikansk­a kontinente­n). Vi står under den tjocka magen. Under kungen ser vi fort Christina som holländarn­a intog efter ett par år. Sedan kastades svenskarna ut från Nya världen, läser vi på nätet.

En bra bit upp på en annan sida ser vi en ryttare på en häst som stegrar sig. Vid sidan av plöjer en man sin jord i plåten.

Som sagt, bra idé att kupa sidorna. Det borde finnas fler sådana skålar i tillvaron.

 ?? Bild: DAN SJÖGREN ?? SKÅLFORMAD HISTORIA. En indian med båge överlämnar en förrymd häst till de första svenskarna på Carl Milles Delawaremo­nument vid Stenpiren.
Bild: DAN SJÖGREN SKÅLFORMAD HISTORIA. En indian med båge överlämnar en förrymd häst till de första svenskarna på Carl Milles Delawaremo­nument vid Stenpiren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden