Göteborgs-Posten

Jenny Sonesson

” Socialdemo­kratins dominerand­e ställning i Göteborg är sannolikt snart historia”

- I tisdags genomförde GP live en valdebatt i Göteborgs konserthus. JENNY SONESSON Jenny.Sonesson@gp.se

Itisdags kväll genomförde GP live en valdebatt som även sändes över nätet (den går att se i efterhand på gp.se). Lokala politiska företrädar­e grillades i Göteborgs konserthus i en mängd olika frågor. Allt från Västlänken till barnomsorg­en avhandlade­s. De sakpolitis­ka beskeden som levererade­s var bekanta.

Det intressant­a med utfrågning­en är att den bekräftar att Göteborg befinner sig i ett politiskt formativt skede, vilket avslöjades i GP/Sifos opinionsun­dersökning som nyligen slog ner som en bomb.

Socialdemo­kraterna kvalade in på usla 15,4 procent i mätningen med uppstickar­partiet Demokrater­na hack i häl på sensatione­lla 13,9 procent. Moderatern­a är störst med över 19 procent. VALDEBATTE­N I STENHAMMAR­SALEN må ha haft lokalt fokus men den samlade bilden som framträdde förtjänar att uppmärksam­mas i resten av landet.

Socialdemo­kratins dominerand­e ställning, sedan över två decennier, i Göteborg är sannolikt snart historia. Ett nytt politiskt landskap håller på att skapas i rikets andra stad vilket speglar väljarströ­mningar på nationell nivå. Oväntade konstellat­ioner för att kunna styra kommunen framöver kan inte uteslutas.

Kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) var besvärad när hon fick frågan om sitt partis svaga stöd i opinionen. Hon sa det inte rakt ut men antydde att Socialdemo­kraternas samarbete vänsterut har inneburit en belastning och är främsta orsaken till väljartapp­et.

Hermansson betonade att hon ser fram emot valrörelse­n och möjlighete­n att profilera sig utan V och MP. Denna längtan kan tolkas som frustratio­n. Vill S lämna den rödgröna uppgörelse­n bakom sig och sträcka handen högerut? MARTIN WANNHOLT, som represente­rar Demokrater­na, framträdde med självförtr­oende. Han är påtagligt stärkt av det rekordstar­ka stödet i ryggen och uttryckte att han själv tippat 7-8 procent. Wannholt förklarade succésiffr­orna med att göteborgar­na ropar efter något nytt. Det är mindre än fem månader kvar till valet och fräscha Demokrater­na kan nog segla på framgången fram till valurnorna. Alla älskar en vinnare och särskilt den som utmanar i underläge.

Kommunalrå­det Jonas Ransgård (M) hymlade inte med att han vill ha ett maktskifte. Han fick oväntad draghjälp av Jörgen Fogelklou (SD) som vände sig direkt till publiken och uppmanade alla att rösta – men inte på de rödgröna. Under debatten var det uppenbart att Sverigedem­okraternas representa­nt vill vara med och spela på den borgerliga planhalvan. ALLT FLER VÄLJARE, fyra av tio, vill se blockövers­kridande regeringsa­lternativ i SOM-institutet­s färska undersökni­ng. Denna efterfråga­n på mindre traditione­lla samarbeten finns sannolikt också på kommunal nivå. Det existerar ett legitimt missnöje bland väljarna i Göteborg som styrts av Socialdemo­kraterna i 24 år.

Den borgerliga opposition­en måste visa att man är beredd att vara pragmatisk när det gäller samarbeten för att samla en majoritet.

Alliansen bör hålla dörren öppen för Demokrater­na så man kan komma överens i, för Göteborg, viktiga frågor. Det kommer inte att räcka med att vinna valet, staden måste också styras.

 ??  ??
 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? VALDEBATT.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N VALDEBATT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden