Göteborgs-Posten

Manar till färgrikedo­m

Namn: Malena Göthman har arbetat med glasögon i 44 år – och har burit nästan hundra olika modeller.

-

– Alla mina glasögon är egentligen speciella. Jag gillar förändring och det som är annorlunda, säger Malena Göthman, som fick sitt första par i tioårsålde­rn och arbetat med glasögon sedan tonåren.

Hennes senaste är ett par runda i metall med kristaller i kanterna och ett par Havanna-bruna med guldfärgad Windsor-ring. Efter starropera­tionen i höstas valde hon att sätta slipade glas i två par solglasögo­n, som oftast är konstnärli­gt utformade.

– Många kunder vill mer än vad de vågar. Det finns inget tråkigare än att komma hem med nya glasögon som liknar dem man redan haft i fyra år. Så gör man ju inte med kläder.

Malena Göthman tar fram en koffert som rymmer nästan alla glasögon hon haft sedan mitten av 1960-talet. De första har försvunnit, men de var smala och mormor hade likadana. Sedan plockar hon upp ett par tidstypisk­a med fyrkantiga bågar av metall, som hon fick när hon var tolv år.

– Och här är ett par stora sjuttiotal­sbågar i plast. Skalmen fäster vid nedre delen av glasögonen. Jag har flera sådana. Ju större desto bättre. Inget jag skulle välja i dag. Här är ett par gröna Christian Dior

 ??  ??
 ??  ?? GLASÖGONST­YLIST. Malena Göthman har arbetat med glasögon i 44 år. Hon älskar färgglada glasögon, sedan 1960-talet har hon haft nästan hundra olika par.
GLASÖGONST­YLIST. Malena Göthman har arbetat med glasögon i 44 år. Hon älskar färgglada glasögon, sedan 1960-talet har hon haft nästan hundra olika par.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden