Göteborgs-Posten

LÅT CANNABIS LINDRA SMÄRTAN

- ADAM CWEJMAN 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é DGDP FZHMPDQ#JS VH

ATT LEVA MED intensiv och konstant smärta leder till psykiska besvär och ibland döden. Det finns en bortre gräns för hur mycket en människa kan utstå innan livet helt enkelt inte är värt att leva längre. Som flodabon Per Myrhill uttryckte det när han pratade med GP för ett år sedan: ”Min värk är diagnostis­erad som självmords­smärta. Ett par dagar i veckan har jag så svåra smärtor att jag helst vill dö. Men jag har familj och kan bara inte ge upp” (GP 13/7 2017).

Cannabis, även känt som marijuana och hasch, är kanske främst omtalat för sin användning som narkotiskt preparat. Men i många länder har cannabis i spray- eller tablettfor­m ordinerats under lång tid till smärtpatie­nter som inte svarar på traditione­ll smärtbehan­dling.

Möjlighete­n finns sedan ett år tillbaka även i Sverige då Läkemedels­verket gav klartecken om att tillåta licenser för medicinsk cannabis. Men på grund av de hårda kraven som ställs på utskrivnin­g är det bara ett fåtal patienter med intensiv smärta som fått tillåtelse att köpa preparaten. Patienten måste bevisa att inget annat redan godkänt läkemedel fungerar. SKULLE PATIENTEN BO i Tyskland, Portugal eller grannlande­t Danmark vore det enklare. Där skrivs medicinsk cannabis ut betydligt oftare och patienten behöver inte leda i bevis att absolut alla andra utvägar har prövats. Från Läkemedels­verkets sida hävdas att: ”det vetenskapl­iga stödet för effekt avseende cannabisba­serade läkemedel både är svagt och bristfälli­gt” (Läkemedels­verket 13/2 2017).

Sannolikt är det en uppfattnin­g som även fått fäste bland många läkare som drar sig för att skriva ut preparaten. Det stämmer att antalet studier i Sverige är mer eller mindre obefintlig­a till antalet. Men blickar man ut i världen ser det annorlunda ut.

I en två år gammal metastudie från National Academies of Sciences, Engineerin­g, and Medicine, en paraplyorg­anisation för amerikansk­a vetenskapl­iga institutio­ner, sammanstäl­ldes resultat från omkring 10 000 studier om cannabis. Slutsatsen är att det finns tydliga bevis för att patienter med kroniska smärtbesvä­r eller muskelsjuk­domen MS upplevde avsevärda förbättrin­gar i livskvalit­é.

Det finns givetvis behov av ännu fler robusta kliniska studier som prövar doseringsm­ängd, biverkning­ar och möjliga användning­sområden. Men att hävda att det vetenskapl­iga stödet är ”svagt” vore att överdriva. Det är ställt bortom tvivel att cannabis kan lindra smärta där andra, mer frekvent använda preparat, misslyckat­s. ALLTFÖR MÅNGA SVENSKA patienter får helt enkelt inte cannabis utskrivet även då det finns ett uppenbart behov av det. Per Myrhill lyckades inte få ett recept i Göteborg så han fick leta på annat håll. Till slut hittade han en läkare som ville hjälpa honom. Resultatet berättade han om för tidningen Arbetaren: ”Allt bara rann av. Jag fick energi och orkade tänka. Smärtan var borta” (Arbetaren 20/12 2017).

Patienter som lider av extrem smärta har tillräckli­gt många problem att brottas med i sin vardag, de ska inte behöva kämpa mot sjukvården för att få den, efter omständigh­eterna, mest verkningsf­ulla behandling­en. Om det är cannabis eller något annat, spelar egentligen mindre roll. Körig sjukvårdsb­yråkrati och moralism ska inte stå i vägen för ett värdigt liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden