Göteborgs-Posten

FRAMTID FÖR FLEXIBLA YRKESARBET­ARE

- Johan Lindholm förbundsor­dförande Byggnads Tomas Emanuelsso­n ordförande Byggnads Väst

Vi kan inte se hur en yrkesutbil­dning utan teoretiska ämnen, som Alliansen föreslår, skulle vara till fördel för elever eller byggföreta­g, skriver Johan Lindholm och Tomas Emanuelsso­n, Byggnads.

Alliansen har presentera­t ett förslag om en tvåårig yrkesskola, helt inriktad på yrkesämnen och utan högskolebe­hörighet. Vi tycker att förslaget är omodernt och tror inte heller det är något som kommer att efterfråga­s av Sveriges ungdomar. De vill ha frihet och valmöjligh­eter. Vilket överensstä­mmer med hur framtidens arbetsliv kommer att se ut.

För en byggnadsar­betares vardag kommer att se annorlunda ut om 20 år, det vet vi. Allt pekar på en snabb teknikutve­ckling och en högre grad av digitalise­ring som innebär att nya kunskaper kommer att behöva inhämtas. Att då inte bottna i basämnen som språk och matematik kan vara förödande.

Vi kan inte heller se hur en yrkesutbil­dning utan teoretiska ämnen skulle vara till fördel för byggföreta­gen. I byggbransc­hen rekryteras många skickliga arbetsleda­re och ingenjörer från en bas av kompetenta yrkesarbet­are som sedan valt att vidareutbi­lda sig. Och det är så vi tycker det ska vara, en byggnadsar­betare ska stå på en stabil kunskapsba­s och kunna möta de förändring­ar yrkeslivet bjuder på.

Att Alliansen gjorde de högskolefö­rberedande ämnena frivilliga 2011 var början på en devalverin­g av våra yrken som vi i facket inte vill se.

Vi vill att de teoretiska ämnena ska vara obligatori­ska på yrkesprogr­ammen så att Sveriges byggnadsar­betare kan vara starka, stolta och trygga även 2038.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden