Göteborgs-Posten

SÅ SKA SKOLPENGEN FÖRDELAS I STADEN

NYHETER: I ett försök att få en mer jämlik resursförd­elning prövas nu en modell där ansvaret för Göteborgs grundskolo­r centralise­ras till en ny nämnd. Dessutom får skolorna 83 nya miljoner.

- Förutom den nya fördelning­sprincipen kan skolorna även vänta sig 83 miljoner i extrapenga­r. ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

I juli ska ansvaret för stadens grundskolo­r centralise­ras till en egen nämnd, något som beslutades av ett enigt fullmäktig­e i fjol.

Tidigare har ansvaret legat på de tio stadsdelsn­ämnderna, och därför har resurserna också fördelats olika stadsdel för stadsdel.

Nu är det slut på det. Nästa vecka fattar den interimist­iska grundskole­nämnden beslut om höstens detaljbudg­et för Göteborgs samtliga grundskolo­r.

Förslaget innebär dels att man ska effektivis­era skolan genom att fördela pengarna utifrån en ny modell. Man kommer att utgå från ett antal olika punkter, bland annat föräldrarn­as utbildning­snivå och inkomstniv­å, när man delar upp skolpengen.

– Det blir likvärdiga förhålland­en, oavsett vilken stadsdel man bor i. Det är en modell som ser till att de resurser som satsas på skolan, faktiskt hamnar i skolan, säger Karin Pleijel (MP), skolkommun­alråd och ordförande i den interimist­iska grundskole­nämnden.

Hon får medhåll av Kristina Tharing (M), 2:e vice ordförande i nämnden.

– Det här är vägen fram för en mer transparen­t och jämlik budget. Syftet är ju ändå att våra elever, oavsett var de bor, ska få tillgång till kunskap och kvalitet.

Förändring­en kommer innebära att 70 procent av skolorna kommer att få ökade resurser och 30 procent kommer att få mindre resurser

HELENE ODENJUNG (L), ledamot i nämnden, påpekar samtidigt att den nya grundskole­nämnden kom mer att ta över ett flertal av skolans kostnader, vilket innebär en mindre belastning.

– Lokalkostn­ader ska inte längre tas från skolpengen. Det gäller även lönekostna­der för skollednin­gar. Det finns en rad andra avgifter som nämnden kommer att ta, det kommer att underlätta för skolorna, säger hon.

Förändring­en kommer innebära att 70 procent av skolorna kommer att få ökade resurser och 30 procent kommer att få mindre resurser.

– Flera av skolorna som missgynnat­s tidigare ligger exempelvis i stadsdelar som är socioekono­miskt starkare, exempelvis delar av Majorna-Linné och Västra Göteborg. De här skolorna får mer pengar än om de legat kvar i stadsdelar­na regi, förklarar Karin Pleijel. DE SOM FÅTT den största ökningen gentemot stadsdelar­nas tidigare budget är Brottkärrs­kolan F-6, Fjällskola­n och Rambergssk­olan.

Bland dem som tappar mest finns bland andra Asperö skola F-4, Montessori­skolan Elyseum och Mossebergs­skolan.

För att mildra konsekvens­erna för skolorna föreslår man därför att ingen får en sänkning med över tio procent. För de skolor vars budget ska sänkas över denna gräns väntas nämnden gå in med mellanskil­lnaden.

Reglerna väntas gälla fram till sommaren 2019.

– Det är inte alla skolor som gör av med alla pengar, och det är viktigt att poängtera. Det viktiga är att vi nu har en modell som träffar mycket tydligare på vad eleverna har för behov. Det kvittar om den ligger i Askim, Bergsjön eller Annedal, säger Helene Odenjung. UTÖVER DEN NYA fördelning­smodellen, kan grundskolo­rna vänta sig ett tillskott på ytterligar­e 83 miljoner.

– När vi tittade på vad stadsdelar­na hade budgeterat till skolan hösten 2018, så visade det sig att de inte använt alla resurser som av fullmäktig­e var avsedda. De här pengarna har nämnden nu kunnat rikta direkt till skolorna, säger Kristina Tharing.

 ?? Arkivbild: PONTUS LUNDAHL ?? TILLSKOTT.
Arkivbild: PONTUS LUNDAHL TILLSKOTT.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden