Göteborgs-Posten

Hitta det bästa förrådet för dig

FÖRVARING: Vi köper mer möbler och prylar för varje år. Samtidigt fylls förråd, garage och källare med saker vi inte vill slänga. Lösningen kan vara att hyra ett förråd i passande storlek. GP har tittat närmare på fem magasinsfö­retag i Göteborg.

- TERESA INNOCENTI konsument@gp.se

KONSUMENT: Vid vårstädnin­gen hittar man kanske saker som man vill ha undan men ändå inte slänga. Lösningen kan vara att magasinera sina grejer i ett förråd. GP ger tips i sökandet.

Svenskarna­s inköp av heminredni­ng har sedan mitten av 1990-talet ökat konstant. Mellan åren 2005 och 2015 steg konsumtion­en med 53 procent i kategorin möbler, inredning och underhåll.

Bara under 2015 ökade konsumtion­en med 6,7 procent, vilket gör möbel, inredning och underhålls­kategorin till den mest expansiva av alla konsumtion­skategorie­r. Allt enligt ”Konsumtion­srapporten 2016” utgiven av Centrum för Konsumtion­svetenskap.

Samtidigt ökar miljötänka­ndet, och många vill därför inte slänga sina gamla saker bara för att man köpt nytt. Dessutom försvinner allt fler vindsförrå­d hos bostadsrät­tsförening­ar, när vindarna görs om till lägenheter. Har man dessutom ett känslomäss­igt band till sina prylar blir det ännu svårare att göra sig av med sakerna.

Att hyra ett förråd hos ett magasineri­ngsföretag har därför blivit allt vanligare och i Sverige finns det runt 120 anläggning­ar med uthyrning.

GP har tittat närmare på fem magasinsfö­retag i Göteborg; Big Pink Storage, Merx Storage, Rent&Move, Shurgard och 24Store.

Av dessa fem skiljer sig Rent&Move från de andra, eftersom de erbjuder sina kunder stora möbelconta­iners i trä, som sen låses och staplas på varandra i ett lager. Övriga företag har förråd i låsta lokaler där kunden själv kommer åt sina saker under öppettider­na. I jämförelse­n har vi inte tagit hänsyn till eventuella rabatter eller erbjudande­n.

Vi har utgått från ett tänkt förrådsbeh­ov på cirka 9 kubikmeter när priserna har jämförts. Det motsvarar ungefär 25 kvadratmet­er boyta, eller cirka 40 flyttlådor och lite möbler. Om inget förråd finns i den storleken har pris angivits för bäst motsvarand­e storlek. Vissa av företagen listar sina priser utifrån kvadratmet­er, vilket kan göra det svårt för en kund att jämföra priserna korrekt.

Priserna per månad varierar rejält mellan de olika aktörerna, från 625 kronor per månad hos Rent & Move till 1127 kronor hos Shurgard Munkebäck. Här får dock kunden förhålland­evis generös tillgång till förrådet och uppvärming. Shurgard har bemanning under kontorstid och de flesta förråden är isolerade. Shurgard har flera olika anläggning­ar i Göteborg och priserna varierar mellan varje anläggning.

Hos Rent & Move lastar du in dina saker i en container som sen förseglas. Vill du komma åt dina prylar får du boka tid och betala för att en truck ska ta fram din container. Denna lösning passar framför allt den som vet med sig att man inte kommer behöva sina saker under en längre tid, vid exempelvis en utlandsfly­tt.

Säkerheten är något som företagen arbetar hårt med. Alla har kameraöver­vakning och tre av företagen har personliga koder för att komma in i lokalerna.

Alla företag förutom Rent & Move erbjuder isolerade förråd men i gengäld garanteras det att containern står i en lokal med 14 grader.

För den som behöver komma åt sitt förråd med bilsläp för att till exempel slippa lyfta tunga saker så har Shurgard och 24Storage direktåtko­mst med bil till vissa förråd och det finns även möjlighet att köra in med lastbil.

Uppsägning­stiden är generellt två veckor, förutom hos Big Pink Storage som har en månads uppsägning­stid. Man behöver vara uppmärksam på att bryttiden oftast är den femtonde i varje månad för att slippa betala för nästkomman­de månad.

Tänk också på att sakerna som förvaras måste försäkras, antingen av kunden eller av magasinsfö­retaget. 24Storage tar till exempel automatisk­t ut en avgift för försäkring första månaden, som sedan krediteras om kunden kan uppvisa en egen försäkring.

 ??  ?? PLATS. Jacob Holmberg valde att hyra ett mindre förråd när livet förändrade­s.
PLATS. Jacob Holmberg valde att hyra ett mindre förråd när livet förändrade­s.
 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? KOD OCH LÅS. Hos Merx Storage på Ringön har kunderna en kod till porten och sen ett lås på förrådsdör­ren.
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN KOD OCH LÅS. Hos Merx Storage på Ringön har kunderna en kod till porten och sen ett lås på förrådsdör­ren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden