Göteborgs-Posten

Allting har sin tid och Lisebergsh­allen har levt på nåder ett bra tag.

Det är inte bara stans idrottsklu­bbar som blir lidande när Lisebergsh­allen rivs. Även Göteborgs musikliv påverkas hårt. – Vi lär gå miste om flera stora band, befarar Fredrik Sandsten på Göteborg & Co.

- Johan Lindqvist

Göteborgs-Posten har i flera artiklar berättat om den osäkra framtiden för Redbergsli­ds handbollsl­ag och Gais och IFK:s båda futsallag när Lisebergsh­allen försvinner. Ingen av dem vet i dagsläget var de ska spela nästa år och stämningen i klubbarna präglas av frustratio­n och ilska.

Även för Göteborgs musikliv väntar en hård smäll när Lisebergsh­allen slår igen sina dörrar vid årsskiftet och strax därefter rivs för att aldrig mer återuppstå. MED SIN KAPACITET på lite drygt 3000 besökare har Lisebergsh­allen, enkelt uttryckt, varit ett viktigt steg på vägen mellan Sticky Fingers och Scandinavi­um; en lagom stor arena för svenska band på väg uppåt såväl som för internatio­nella artister som kanske börjat dala.

När hallen snart rivs försvåras möjlighete­n att boka de där halvstora akterna, och risken finns att flera av dem väljer att helt skippa Göteborg på sina framtida turnéer. Det befarar i alla fall Fredrik Sandsten som arbetar med musikevene­mang på Göteborg & Co.

– Så kan det absolut bli. Vi har hört från olika konsertarr­angörer som tycker det är väldigt tråkigt att Lisebergsh­allen försvinner. Det finns ju ingen annan arena i den storleken som ligger centralt i stan, och det är ju bara att kolla på vilka artister som faktiskt har uppträtt där för att inse vilken betydelse Lisebergsh­allen haft för Göteborg. BLAND DE TYNGRE namnen finns Leonard Cohen, Brad Paisley, Ray Charles, Sade, Dr John, Tom Jones, James Brown, Diana Krall, Alice

Babs, Tina Turner & Bryan Adams som alla gjort unika gästspel i Lisebergsh­allen, medan svenska akter som Kent, Lars Winnerbäck, Eva Dahlgren, Thåström, Ulf Lundell och Bo Kaspers Orkester varit flitigt återkomman­de gäster. Och vart ska flöjtkunge­n Ian Anderson och hans Jethro Tull ta vägen? De har uppträtt i Lisebergsh­allen fem gånger. FREDRIK SANDSTEN PÅ Göteborg & Co påpekar också den viktiga roll som Lisebergsh­allen spelat för lokala band som Mustasch, Hammerfall och Hardcore Superstar.

– Det måste finnas ett steg mellan att spela på stans klubbar och att uppträda på Scandinavi­um. Det blir ett jätteglapp när Lisebergsh­allen ■ 29 april 1981.

■ 31 december 2018.

■ Först ut var musikalen Sugar med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Lill Lindfors. Sedan följde operasånga­rna Hans Josefsson och Helena Döse.

■ Birgit Nilsson, Tommy Steele, BB King, James Brown, Bryan Adams, Tina Turner, Leonard Cohen, Roxette, Alice Babs, Yngwie Malmsteen, Ozzy Osbourne, Tom Jones, Ray Charles, Van Morrison, Diana Krall, Håkan Hellström.

■ Bo Kaspers Orkester har uppträtt här sju gånger.

■ Metallica skulle ha spelat i hallen 10 januari 1987 men konserten fick ställas in på grund av kallt väder. Isen låg tjock i Öresund och färjan med bandets utrustning kunde inte lämna Danmark.

Född: Död: Fakta: Största artister: Mesta gäster: Kuriosa:

försvinner och det är väldigt olyckligt för Göteborg som konsertsta­d.

De alternativ till Lisebergsh­allen som Fredrik Sandsten ändå ser i Göteborg är just Scandinavi­um, som går att skärma av och begränsa för de akter som inte fyller lokalen, och Frölundabo­rg som dock ofta är upptagen med annan verksamhet. ETT BÄTTRE ALTERNATIV menar Fredrik Sandsten är därför nybyggda Partille arena. Den rymmer 4 500 personer vid konserter, har arrangerat P3 Guldgalan två gånger om och kan snart stoltsera med Bryan Adams på scen.

– Jag tror dock inte att Partille arena kan täcka upp helt och hållet. När Lisebergsh­allen är borta kommer Göteborg att tappa artister till Malmö och Stockholm. Så kommer det att bli.

Hur lockar vi tillbaka artisterna till Göteborg då?

– Vi behöver en ny arena, det finns inget annat. EN NY MULTIARENA i Göteborg är sedan länge under utredning. Kommunstyr­elsen har ännu inte satt ned foten om var och hur den ska byggas men när ett beslut väl fattas, kanske före sommaren, tar det minst fem år innan arenan kan stå klar.

Frågan är vem som ska ta hand om Jethro Tull fram till dess.

– (skratt) De är hjärtligt välkomna hit, säger Partille arenas evenemangs­chef Daniel Claeson.

Ingen har gjort fler konserter på Lisebergsh­allen än Bo Kaspers Orkester, och bandets frontfigur Bo Sundström hade ingen aning om att hallen snart ska rivas.

– Va, skämtar du?!

Nej, det vore synd att säga att Bo Sundström, sångare och frontfigur i det älskade bandet Bo Kaspers Orkester, tar beskedet om Lisebergsh­allens föreståend­e rivning med någon större fattning. Tvärtom blir han både ställd och upprörd av beskedet.

– Vad säger du? Ska Lisebergsh­allen rivas? Varför då, den ligger ju så himla bra till mitt i stan! Dit kan publiken gå i armkrok och det har ju varit perfekt att spela där. Det finns inga andra städer i Sverige som har en så central arena, och nu ska den rivas alltså? Gud, vad synd. BO SUNDSTRÖM HAR vagt hört talas om Västlänken men inte tänkt att Göteborgs stora byggprojek­t skulle påverka honom nämnvärt, men när han nu inser att Lisebergsh­allen snart jämnas med marken känner han sig personligt berörd.

Bo Kaspers Orkester har genom åren gjort sju spelningar där, och Bo Sundström hymlar inte med att han blivit väldigt förtjust i den slitna handbollsa­renan.

– Jag tycker jättemycke­t om Lisebergsh­allen, både det centrala läget och själva akustiken i arenan. Vi har länge försökt att spela i den typen av hallar men det har sällan fungerat särskilt väl, utom just i Lisebergsh­allen.

Hur kommer det sig?

– Det är något som blir lite tätare där, oklart varför, men ljudmässig­t har Lisebergsh­allen alltid imponerat på mig. Soundet är helt enkelt väldigt bra.

Du har tyckt om att spela där?

”Ni får rusta upp nån gammal industrilo­kal och göra om det till en konsertare­na. Tänk Berlin, lite rufft sådär, och det måste vara centralt”

BO SUNDSTRÖM Bo Kaspers Orkester – Oh ja, jag tycker det har varit jätterolig­t!

Så var tror du att Bo Kaspers Orkester uppträder nästa gång ni är i Göteborg?

– Det vet jag redan, det blir i Scandinavi­um i november, men där kan vi ju inte spela varje gång.

Hur tycker du att Göteborg ska fylla tomrummet mellan Pustervik och Scandinavi­um?

– Ni får rusta upp nån gammal industrilo­kal och göra om det till en konsertare­na. Tänk Berlin, lite rufft sådär, och det måste vara centralt! Göteborg har ju många driftiga människor, på något sätt borde ni kunna ersätta Lisebergsh­allen med en tillfällig och ball lokal innan den nya arenan är på plats.

 ??  ?? SPELAT I HALLEN. Sade, Roxette och Ray Charles är några av alla de stora artister som framträtt i Lisebergsh­allen.
SPELAT I HALLEN. Sade, Roxette och Ray Charles är några av alla de stora artister som framträtt i Lisebergsh­allen.
 ??  ?? LÄMNAR EN LUCKA EFTER SIG. ”När Lisebergsh­allen är borta kommer Göteborg att tappa artister till Malmö och Stockholm. Så kommer det att bli”, säger Fredrik Sandsten från Göteborg & Co.
LÄMNAR EN LUCKA EFTER SIG. ”När Lisebergsh­allen är borta kommer Göteborg att tappa artister till Malmö och Stockholm. Så kommer det att bli”, säger Fredrik Sandsten från Göteborg & Co.
 ??  ??
 ?? Arkivbild: CIPRIAN GORGA ??
Arkivbild: CIPRIAN GORGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden