Göteborgs-Posten

Den nya hälsovårde­n i fokus

- STEFAN BJARNEFORS stefan.bjarnefors@gp.se

NYHETER: Nordens största mässa inom e-hälsa, Vitalis, pågår just nu på Svenska mässan. Många nyheter presentera­s bland vårdgivare och branschfol­k för hur nya tekniska lösningar kan användas för att öka kvaliteten för patienter och effektivit­eten i vården. Men det handlar också om att dela erfarenhet­er och diskutera nya arbetssätt så att man kan vara redo när allt fler av invånarna blir allt äldre.

Robotar i vården kommer snart vara en vanlig syn. Under e-hälsomässa­n Vitalis var 105-åriga bloggerska­n Dagny Carlsson – som vanligt – först med det senaste.

– Jag skulle vilja ha en liten robot hemma, säger hon.

Just nu pågår Vitalis, Nordens största mässa inom e-hälsa, på Svenska mässsan. Medan branschfol­k och vårdgivare minglar visas de senaste innovation­erna upp i de drygt 150 montrarna.

En av alla som var på plats var 105-åriga bloggerska­n Dagny Carlsson, bland annat känd från Sommar i P1 och Skavlan. Hon fick testa på olika typer av hälsorobot­ar som syftar till att öka både självständ­igheten för patienter och effektivit­eten i vården.

Än så länge klarar hon vardagen bra utan både robotkatt och ätrobot – men hon ser stora möjlighete­r med den nya tekniken.

– Jag skulle vilja ha en liten robot hemma. Det skulle vara mycket trevligare än en sur hemtjänsta­re som slänger igen dörren. Fast jag har ingen hjälp än. Jag sköter mig själv, säger hon. HON REFLEKTERA­R VIDARE kring hur mycket som har hänt under hennes långa levnadstid.

– När jag föddes fanns det ingen bil, ingen telefon, folk körde med häst och vagn och grävde på åkrarna med spadar. Jag är glad så länge jag kan äta själv, men när det går åt andra hållet kan jag vara glad om jag har en robot som hjälper mig. Äta bör man annars dör man.

Historien om hur just ätroboten utvecklade­s handlar om en man som inte kunde

”Jag skulle vilja ha en liten robot hemma” DAGNY CARLSSON, 105

använda sina armar. Hans högsta dröm var att kunna gå på restaurang och äta med sin fru istället för att bli matad av henne. Det berättar Adam jag be om – er säga: ni När partner lyckas. Hagman jag Robotdalen. åk föreläser hem Det mata från är i kväll er ett organisati­onen brukar och otroligt och se lämna integritet­ssteg ifrån sig ätandet, att ta säger att han.

Organisati­onen syftar till att hjälpa nya produkter in på den svenska vård- och omsorgsmar­knaden. Om du får sia – när tror du att sådana här robotar är standard i svensk vård? – Om vi får göra som vi planerat – då pratar vi om max två-tre år. Vi hjälper kommuner att fatta beslut och se till att det finns ett enkelt sätt att jobba med den här tekniken. Men sen handlar det mycket om att någon ska ta taktpinnen. MATS RUNDKVIST FRÅN Vitalis är ansvarig för den del av mässan som fokuserar på smarta lösningar för äldre. Vid en jämförelse med vanlig hemtjänst menar han att de tekniska innovation­erna vinner i princip varje gång. För att exemplifie­ra ber han GP:s utsände att själv sätta sig in i rollen som brukare.

– Vill du vara beroende av omgivninge­n i intima duschoch toalettsit­uationer – eller vill du kunna gå och lägga dig och gå på toa när du vill? Tänk på hur du har det i dag – inte skulle du väl vilja ha det annorlunda bara för att du är 85? Tidigare har jag skakat på huvudet åt robotar, men sådana som Dagny har hjälpt mig att förstå att om det gör en självständ­ig så är det bra.

Han pratar även om att innovation­erna snart inte bara är en möjlighet – utan även en nödvändigh­et med Sveriges allt äldre befolkning.

– Vi kommer varken att ha folk eller pengar till omsorg och sjukvård om vi avstår från det här. Om tio år har vi 50 procent fler invånare över 80 år. Då är business as usual inget alternativ.

 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? BLOGGARE. 105-åriga Dagny Carlsson var på plats på e-hälsomässa­n Vitalis på Svenska mässan. Hon är inte främmande för att ha en robot hemma.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N BLOGGARE. 105-åriga Dagny Carlsson var på plats på e-hälsomässa­n Vitalis på Svenska mässan. Hon är inte främmande för att ha en robot hemma.
 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? GILLAR TEKNIK. Dagny Carlsson, 105, började blogga som hundraårin­g och använder både dator och smartphone. ”Jag är väldigt intressera­d av tekniska saker”, säger hon. Till vänster Adam Hagman från organisati­onen Robotdalen.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N GILLAR TEKNIK. Dagny Carlsson, 105, började blogga som hundraårin­g och använder både dator och smartphone. ”Jag är väldigt intressera­d av tekniska saker”, säger hon. Till vänster Adam Hagman från organisati­onen Robotdalen.
 ??  ?? LUGNANDE. Robotkatte­n har visat sig ha en lugnande effekt för många dementa.
LUGNANDE. Robotkatte­n har visat sig ha en lugnande effekt för många dementa.
 ??  ?? MATS RUNDKVIST, VITALIS.
MATS RUNDKVIST, VITALIS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden