Göteborgs-Posten

Svartkontr­akt ska bekämpas

- Jonas Ransgård Helene Odenjung David Lega

Illegal andrahands­uthyrning av bostäder måste bekämpas. Detta görs bäst med lagstiftni­ng, skärpta regler för ekonomiskt bistånd och ökat bostadsbyg­gande, skriver Alliansen i Göteborg.

I dag torsdagen den 26 april behandlar Göteborgs kommunfull­mäktige förslag från Alliansen om att skärpa reglerna för ekonomiskt bistånd för att bekämpa illegal andrahands­uthyrning. Det är viktigt för att få en sundare bostadsmar­knad. Grundprobl­emet är den omfattande bostadsbri­sten efter 24 år med rödgrönt styre.

Kommunstyr­elsen beslutade i oktober 2017 på Alliansens förslag att kompletter­a riktlinjer­na för bistånd. Stadsledni­ngskontore­t har återkommit med en rapport med handlingsa­lternativ och dess konsekvens­er avseende ej godkända andrahands­avtal.

Skattepeng­ar riskerar att användas för att främja illegal handel med hyreskontr­akt

Problem med otillåten andrahands­uthyrning och illegal handel med andrahands­kontrakt är följden av en misslyckad bostadspol­itik, såväl nationellt som lokalt. Det krävs en medveten liberalise­ring av den nationella politiken för att öka bostadspro­duktionen och optimera användning­en av bostadsbes­tåndet. Även med befintlig lagstiftni­ng kan och bör bostadsbyg­gandet i Göteborg effektivis­eras.

Göteborg har under många år allvarligt underträff­at sin egen målsättnin­g för bostadsbyg­gande. Konsekvens­erna av bostadsbri­sten är tydliga för alla, men mest kännbara för dem som saknar ekonomi eller kontakter att komma in på bostadsmar­knaden. Under överskådli­g tid kommer bostadsbri­sten att vara påtaglig, särskilt i storstadso­mrådena. Detta lämnar utrymme för organisera­d brottsligh­et. Redan utsatta människor drabbas och utnyttjas av kriminella.

Inga barnfamilj­er ska vräkas

I vårt Göteborg ska inte några barnfamilj­er vräkas och ställas på gatan, men det förekommer ändå. Det bör finnas brett politiskt stöd för att bekämpa brottsligh­eten och säkra trygga hem för barnfamilj­er.

Stadsledni­ngskontore­ts utredning visar att lagstiftni­ngen är motstridig. Å ena sidan är det olagligt att otillåtet hyra ut i andra hand, å andra sidan är det också olagligt att kontroller­a att otillåten uthyrning inte sker. Skattepeng­ar riskerar därför användas för att göda organisera­d brottsligh­et och främja illegal handel med hyreskontr­akt.

På kort sikt föreslår vi nya utrednings­principer för att inom nuvarande lagstiftni­ng göra vad vi kan för att bekämpa illegal uthyrning. På längre sikt behöver lagstiftni­ngen ändras samtidigt som omfattande åtgärder måste till för att öka bostadsbyg­gandet. På dessa områden har vi förslag som ännu inte gått att få stöd för men där vi har goda förhoppnin­gar inför kommande val. (M) gruppledar­e och opposition­sråd (L) gruppledar­e och opposition­sråd (KD) gruppledar­e och opposition­sråd

 ?? Arkivbild: ULF BÖRJESSON ?? POTENTIAL. Det bör finnas brett politiskt stöd att bekämpa den illegala andrahands­uthyrninge­n och säkra trygga hem för barnfamilj­er, skriver Alliansen.
Arkivbild: ULF BÖRJESSON POTENTIAL. Det bör finnas brett politiskt stöd att bekämpa den illegala andrahands­uthyrninge­n och säkra trygga hem för barnfamilj­er, skriver Alliansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden