Göteborgs-Posten

Är Kungsgatan terrorsäke­r?

- Orolig medborgare

Häromdagen tog jag och några vänner en promenad i vårsolen i Göteborg. Efter att ha gått Östra Hamngatan från Norstan vek vi in på Kungsgatan västerut. Det var väldigt mycket folk på gatan. Framför oss gick bland annat en skolklass med tioåringar och flera pensionäre­r med rullatorer. Eftersom jag har en bakgrund i säkerhetsb­ranschen funderade jag över vilket säkerhetss­kydd som kommunen byggt upp efter terroratte­ntatet i Stockholm förra året. Eftersom det bevisligen finns cirka 50 återvändan­de IS-krigare i Göteborg borde risken för terrorbrot­t ligga högt på polisens och kommunens agenda. Så tycks dock inte vara fallet.

När vi kom i höjd med Domkyrkan svängde en stor skåpbil in på Kungsgatan. Inga betonglejo­n eller liknande stoppade bilens färd. Inte heller syntes några polismän till bland alla flanörer. Hade skåpbilens förare haft terroravsi­kter hade sannolikt flera tiotals personer, därav många barn dött eller skadats svårt.

Vad säger stadens politiker om denna totala avsaknad av säkerhetst­änkande? Eller gör man, trots valår, som strutsen och stoppar huvudet i sanden? Eller är man rädd för att kallas rasist om man tar tag i säkerhetsf­rågorna på allvar som man gjort i Stockholm, Berlin, London, Köpenhamn och andra stora turiststäd­er?

Som invånare och skattebeta­lare i staden kräver jag att säkerhetsf­rågorna ges en högre prioritet.

 ?? Arkivbild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? PRIORITERA. Som invånare och skattebeta­lare i staden kräver jag att säkerhetsf­rågorna ges en högre prioritet, skriver signaturen Orolig medborgare. Bilden: Terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm.
Arkivbild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT PRIORITERA. Som invånare och skattebeta­lare i staden kräver jag att säkerhetsf­rågorna ges en högre prioritet, skriver signaturen Orolig medborgare. Bilden: Terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden