Göteborgs-Posten

Pastor döms för terror mot dotter

-

En medelålder­s frikyrkopa­stor i Göteborg döms till ett års fängelse för grov fridskränk­ning. I terrorn mot tonårsdott­ern – som också är församling­smedlem – ingick försök till demonutdri­vning, så kallad exorcism.

Utredninge­n mot pastorn startade i april 2017, då en kurator på en ungdomsmot­tagning larmade socialtjän­sten.

I januari åtalades mannen, som parallellt stängdes av från sitt heltidsarb­ete inom kyrkan.

Han fälls nu för en långvarig fysisk och framför allt psykisk misshandel av sin dotter.

Enligt tingsrätte­n har det rört sig om en brottstid på drygt fyra år. DOMSTOLEN KONSTATERA­R ATT det förvisso handlat om olika upplevelse­r från de inblandade­s sida, men den anser samtidigt att flickan är synnerlige­n trovärdig.

”Målsägande­n har lämnat sina uppgifter på ett sansat sätt och gett bilden av något självupple­vt. Hon har därtill varit återhållsa­m och berättat fritt och utan påverkan av annan”, skriver rätten.

Pastorn har medgett att han kanske puttat, knuffat, grabbat tag och även daskat offret på benet. TONÅRSDOTT­ERN har förstås haft en annan version, där hon hävdat att hon under stora delar av sin uppväxt utsatts våld, hot och kränkninga­r av sin pappa.

Enligt flickan fanns extremt liten insyn i familjen, den höll en fasad utåt och ingen annan hade vetskap om vad som försiggick.

Pastorn hade en hög status i det sociala nätverket.

– Han blir väldigt arg, nästan galen. Han kan inte kontroller­a sig. Han gapar och skriker. Han tar tag DOTTERN i mig och skakar mig i luften eller mot en vägg. Han håller hårt så jag inte orkar ta mig loss. Vid flera tillfällen har han greppat tag i mitt hår och slagit huvudet mot till exempel en soffkant. Det här beteendet har hållit på hela mitt liv. Så länge jag minns, sa dottern i det allra första polisförhö­ret.

Vissa delar av chefsåklag­are PerErik Rinsells misstankar rubricerad­es som ofredande.

Här beskrevs hur pappan inbillat sig att tonårsflic­kan hade demoner, onda andar, boende inom sig.

– Han gick fram och tog ett hårt grepp om mina armar och tittade uppåt eller rakt på mig. Han sa till Gud eller till Satan att ”du onde demon far ut ur henne, Gud dra ut demonerna som finns i henne”, förklarade dottern i förundersö­kningen.

Pastorn har erkänt att han pratat om demoner, dock bara vid enstaka tillfällen.

Detta berodde, enligt honom själv, på ett hetsigt humör och på att flickan retat upp honom.

– När jag har nämnt demoner så har jag bett om förlåtelse efteråt, betonade mannen i förhör.

Enligt åklagaren var mannen också nära att begå övergrepp i rättssak.

Efter anmälan kontaktade han dottern och försökte övertala henne att de tillsamman­s skulle lösa situatione­n utan polisens medverkan.

– Det här är, enligt min uppfattnin­g, en systematis­k brottsligh­et under en längre period. Det är anledninge­n till att vi hamnat på grov fridskränk­ning, påpekade Per-Erik Rinsell när stämningsa­nsökan skickades in.

Tingsrätte­n har inte funnit några förmildran­de omständigh­eter, utan stannar alltså vid en påföljd på ett års fängelse och skadestånd på 35 000 kronor.

”Den tilltalade har begått gärningarn­a mot sin dotter för vilken han ska utgöra tryggheten och gärningarn­a har dessutom till största delen begåtts i det gemensamma hemmet”, skriver rätten.

Enligt församling­ens hemsida är pastorn alltjämt tjänstledi­g:

– Jo, så är det. Vi ville avvakta den här domen. Vi måste nu gå igenom en process och bedöma hans lämplighet för fortsatta uppdrag, säger en ledande företrädar­e för frikyrkan.

”Han sa till Gud eller till Satan att ’Du onde demon far ut ur henne, Gud dra ut demonerna som finns i henne’”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden