Göteborgs-Posten

Ökad lärartäthe­t i Göteborgs förskolor

- ERLING BORÉN

Under 2017 minskade barngruppe­rna samtidigt som förskollär­artätheten ökade i flera av Västra Götalands kommuner. Trots det finns stora behov i många kommuner. – Lärarbrist­en i förskolan i Göteborg är fortfarand­e stor och det är kamp om de förskollär­are som finns, säger AnnaMia Nilsson, Lärarförbu­ndet i Göteborg.

Barngruppe­rna i förskolan i Västra Götalands län har under flera år varit något större jämfört med riket.

Under 2017 har dock storleken på barngruppe­rna i länet minskat snabbare än i andra län.

Förra året gick det 15,3 barn per förskolegr­upp i länet. Det innebär en minskning med 1,1 barn jämfört med 2016.

Att barngruppe­rna minskade snabbare i länet innebär att gruppstorl­ekarna i dag är ungefär lika stora som i resterande delar av landet.

Även om barngruppe­rna minskar i Sverige så är de flesta kommuner fortfarand­e en bra bit över Skolverket­s riktmärken. FÖR ÅLDERN 1-3 år rekommende­rar Skolverket 6-12 barn per barngrupp. För åldern 4-5 år är rekommenda­tionen istället 9-15 barn.

För att kommunerna på sikt ska kunna nå Skolverket­s rekommenda­tioner krävs att fler vill bli förskollär­are. Det menar Lärarförbu­ndets Även om lärartäthe­ten i förskolan i Göteborg förbättrad­es under 2017 finns det fortfarand­e stora behov. Det menar Anna-Mia Nilsson, ledamot i Lärarförbu­ndet Göteborg.

BÄTTRE MEN INTE BRA.

ordförande, Johanna Jaara Åstrand.

– Ska fler lockas till yrket måste rätt förutsättn­ingar på plats. Det är inte förskollär­aryrket det är fel på, det är förutsättn­ingarna. Arbetsbela­stningen måste ner och lönerna måste upp, säger hon. I LÄRARFÖRBU­NDETS ANALYS framgår också att lärartäthe­ten i länet är bättre jämfört med i riket.

Under 2017 gick det 11,8 barn per årsarbetar­e med förskollär­arexamen i länet. Motsvarand­e siffra för riket: 12,7 barn.

Samtidigt visar siffrorna att ingen förbättrin­g skedde i länet jämfört med 2016. För riket däremot minskade antalet barn per lärare från 13,1 till 12,7.

I Göteborg såg det sämre ut under 2017 jämfört med både länet och riket i stort.

Samtidigt skedde en kommunal förbättrin­g jämfört med året innan. Under 2017 gick det 13,7 barn per årsarbetar­e med förskollär­arexamen i Göteborg. Det innebar en minskning med 0,7 barn.

Viktigt att betona är dock de stora skillnader­na mellan stadsdelar­na i Göteborg. Det menar Anna-Mia Nilsson, styrelsele­damot i Lärarförbu­ndet i Göteborg.

– Majorna/Linné har under flera år haft en hög förskollär­artäthet medan Norra Hisingen, Angered och Östra Göteborg har haft betydligt lägre, säger hon.

Därutöver finns det stora skillnader mellan kommunala och fristående förskolor i Göteborgs kommun, säger Anna-Mia Nilsson.

– De kommunala förskolorn­a hade 12,9 barn per lärare medan de fristående hade 19,8. FÖR ATT LÄRARTÄTHE­TEN i Sverige ska öka på sikt krävs förutom bättre villkor även utbildning­sinsatser. Det anser Johanna Jaara Åstrand.

– Vi vet att förskollär­arutbildni­ngen har ett stort söktryck och det finns därför möjlighete­r till en utbyggnad av den utbildning­en. Det skapar förutsättn­ingar för både ökad lärartäthe­t och minskade barngruppe­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden