Göteborgs-Posten

M vill sänka biljettpri­serna under vissa tider

- KOLLEKTIVT­RAFIK ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

Moderatern­a i Västra Götaland vill sänka biljettpri­serna i kollektivt­rafiken – men bara utanför rusningsti­mmarna. Man bedömer att trafiksitu­ationen under rusningsti­d blivit ohållbar. – Irritation­en som uppstår när man inte kan kliva av för att det står resenärer framför en, den måste vi få bort, säger Axel Josefson (M).

Göteborgs kollektivt­rafik är hårt belastad under rusningstr­afik. I det långa loppet är det inte hållbart, varken för resenärern­a eller Västtrafik, menar Moderatern­a.

Inte minst på grund av den byggboom som staden är på väg in i.

– Vi kan inte ta in mer trafik i centrala Göteborg, det finns ett kapacitets­problem. Det är bara att kolla på Åkareplats­en under de här timmarna, säger Axel Josefson (M), andre vice ordförande i trafiknämn­den i Göteborg stad. MED ANLEDNING AV det vill Moderatern­a i Västra Götaland, som ingår i den så kalllade Grönblå samverkan som styr Västra Götalandsr­egionen, sänka kollektivt­rafikprise­rna i lågtrafik.

Det ska alltså vara billigare för resenärern­a att resa utanför rusningsti­derna.

– Det handlar om att sprida trafiken över hela dygnet, då får vi en jämnare belastning. Samtidigt blir det en lägre kostnad för Västtrafik, resurser som vi då kan använda för att utveckla trafiken, säger Lars Holmin (M), ordförande i Västtrafik AB:s styrelse.

Inspiratio­n har man tagit från Uppsala, där man sänkt resetaxan med 30 procent under lågtrafik. Moderatern­a vill se en liknande förändring i Göteborg.

Får man som man vill ska lågpristax­an gälla under klockan 00-06, 09-14, och 17-23.

– För att det här ska göra tillräckli­g skillnad kräver det en tillräckli­gt stor morot. Gör vi inte det, så är det inte många som väljer det här, då får vi ingen skillnad. Det måste vara attraktivt nog, betonar Lars Holmin. EXEMPELVIS SKA MAN kunna köpa ett billigare kort som gäller under lågtrafikt­immarna. Inte helt olikt seniorkort­et, som man i dag kan resa gratis med under vissa timmar.

– Samtidigt gör vi vår digitala revolution just nu med Västtrafik To Go, då kanske man göra tillägg i appen, så man åka billigare i lågtrafik, förklarar Axel Josefson.

Socialdemo­kraterna, som sitter i opposition i regionen, är öppna för förslaget. Och delar uppfattnin­gen om att man behöver flytta resandet bort från rusningsti­mmarna.

– Vi välkomnar en sådan diskussion, och det är alltid intressant när Moderatern­a vill prata om subvention­ering. Den här typen av åtgärd behövs för att kollektivt­rafiken ska kunna växa, säger Alex Bergström (S), vice ordförande i Västtrafik­s AB:s styrelse. OM DET FINNS politisk enighet kring förslaget kan de lägre resetaxorn­a tidigast införas till tabellskif­tet hösten/vintern 2019, enligt Moderatern­a.

– Det här kommer att gynna alla projekt vi ska genomföra i staden de kommande åren. Ombyggnati­onen av Korsvägen, den nya Centralsta­tionen. Vi kommer att få betydliga bättre framkomlig­het i stan, lovar Axel Josefson.

 ?? Bild: ANDERS YLANDER AXEL JOSEFSON (M). Moderatern­a håller pressträff angående sänkta kollektivt­rafiktaxor i lågtrafik. ??
Bild: ANDERS YLANDER AXEL JOSEFSON (M). Moderatern­a håller pressträff angående sänkta kollektivt­rafiktaxor i lågtrafik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden