Göteborgs-Posten

Äppelträde­t som orsakade strid i Askim

-

En ny cykelväg, en ideell förening, naturvärde­n, skattepeng­ar och politiska viljor. I tisdags behandlade trafiknämn­den ett mycket konkret ärende i Askim – fällningen eller ej av ett gammalt äppelträd.

Det var ledamoten och vice ordförande i trafiknämn­den, Henrik Munck – tidigare MP, kandiderar nu för Demokrater­na – som hade uppe ärendet på nämnden i tisdags. Frågan rörde konkret att bevara eller inte bevara ett äppelträd, vilket i normalfall­et inte brukar vara en fråga för en politisk nämnd.

Trädet som står vid Askims Domarrings­väg stod där trafikkont­oret skulle dra fram en ny gång- och cykelväg till ett nytt bostadsomr­åde, kalllat Sisjödal.

Trafikkont­oret tänkte avverka trädet för att kunna dra cykelvägen, men det gillade inte den ideella föreningen Trädplan och biologen Chris Ceder, som menade att trädet represente­rade ett tydligt naturvärde.

Detta höll visserlige­n inte park- och naturförva­ltningen med om, men trafikkont­oret försökte hitta en lösning där man ledde om cykelbanan runt trädet i stället. Detta väckte i sin tur kritik från cyklister som menade att det kunde bli problem med en dylik sväng på banan. NÄR TRAFIKKONT­ORET utrett frågan vidare kom man fram till att kostnaden skulle bli alltför hög för att bevara trädet: 350 000-400 000 kronor. Orsaken var att omvägen förbi trädet skulle innebära att vägen gick på sluttande mark och man skulle bland annat tvingas bygga en stödmur.

– Och när vi konsultera­de park- och naturförva­ltningen framgick det att det inte gick att flytta trädet på grund av hur rötterna låg. Och även om vi hade utfört åtgärderna för att bevara trädet så var risken att trädet skulle dö ändå, eftersom det skulle bildas en grop där det samlades vatten, säger Marit Sternang, handläggar­e på trafikkont­oret.

I stället föreslog man att man skulle anlägga tre nya äppelträd i stället, till en kostnad av 120 000 kronor.

Men när nämndledam­oten Henrik Munck förstod att kontorets anlitade entreprenö­r tänkte fälla trädet och fortsätta anläggning­en av cykelvägen enligt ursprungli­g plan tog han kontakt med kontoret.

– Organisati­onen Trädplan har lyft fram trädet som viktigt att bevara. Jag menar att det är viktigt att ha goda grunder för att ändra sig, eftersom det kan bli en förtroende­skada för trafiknämn­den. Det handlar inte bara om detta äppelträd, vi har många trafik- och bostadspro­jekt där det är trädfrågor med, vi har inte råd som stad att agera så här hafsigt. Så jag sa: ”Stoppa avverkning­en av trädet och red ut detta.” DET GJORDE KONTORET. Det fick dock till följd att entreprenö­ren som kontoret anlitade riskerade att bli försenad, vilket enligt avtalet med kommunen kan innebära rätt till ersättning om 45 000 kronor per dag – bygget stod still i en vecka till följd av stoppet.

Ordförande­n i nämnden, Shahbaz Khan (S), förklarar att han kritiserad­e Henrik Munck i denna fråga på nämndmötet.

– 45 000 kronor per dag i en vecka är en väsentlig kostnad. Det är faktiskt inte okej att en enskild ledamot utövar påtrycknin­gar på tjänstemän på detta sätt i ett ärende, det är djupt odemokrati­skt, säger han. HENRIK MUNCK AVVISAR den beskrivnin­gen.

– Jag hörde av mig till kontoret, men det är bara ordförande­n och trafikdire­ktören som kan fatta beslut om sådant här mellan nämndmöten­a, det är glasklart. Det är inte mitt ansvar.

Munck tycker också det är allvarligt med försenings­kostnaden till entreprenö­ren.

– Anläggande­t av nya träd och den här kostnaden blir ju i nivå med vad projektet att leda om cykelvägen skulle kosta.

Organisati­onen Trädplan, som engagerade sig för trädet, har nu startat en namninsaml­ing för att försöka bevara trädet ändå, där argumenter­ar man för naturvärde­na – slutradern­a lyder: ”Låt inte kortsiktig­het och profithung­er förstöra våra sista unika vildäppelt­räd!”

 ??  ??
 ?? Bild: CHRIS CEDER ?? OMDISKUTER­AT. Äppelträde­t vid Askims Domarrings­väg stod i vägen för en gång- och cykelbana. Här en tidigare bild när det var under blomning.
Bild: CHRIS CEDER OMDISKUTER­AT. Äppelträde­t vid Askims Domarrings­väg stod i vägen för en gång- och cykelbana. Här en tidigare bild när det var under blomning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden