Göteborgs-Posten

Idas alla träningsti­ps gör succé på Youtube

- CAMILLA MOESTEDT molndal.harryda@gp.se

Hon har hyllats för sin insats på teaterscen­en med Glada Hudik. Nu gör Ida Johansson även succé på Youtube där hon ger tips på enkel, effektiv vardagsträ­ning. Om bara några dagar är det dessutom turnédags igen för Mölndalstj­ejen.

Vi träffar henne på Café 9:an, Mölndals stads dagligverk­samhet, där Ida som har Downs syndrom arbetar två dagar i veckan. I söndags bar det dock av med tåget till Hudiksvall för att hårdrepete­ra inför nypremiäre­n av Trollkarle­n från Oz, i vilken hon spelar Alice, en av huvudrolle­rna.

– Det ska verkligen bli jätterolig­t, säger Ida Johansson som för fjärde året nu tar sig an uppgiften tillsamman­s med teatersäll­skapet.

Men lite sorgligt också, för den här gången är det avskedstur­né som gäller för den hyllade föreställn­ingen som har nypremiär i Norrtälje 2 maj och därefter spelas ett 20-tal gånger i ytterligar­e fyra städer innan ridån dras ned för gott.

Ida Johansson har dock inte haft tid att bekymra sig så mycket över det, för hon har minst sagt haft fullt upp sista tiden, både med jobb och teater på hemmaplan - och träning.

– Jag både simmar och yogar en gång i veckan. Sedan tränar jag även hemma och har startat en egen träningssk­ola på Glada Hudiks Youtube-kanal, berättar hon.

I denna ger hon tips på enkla, effektiva vardagsövn­ingar man kan göra hemma eller utomhus.

– Som ”jägarvila” där man antingen kan vila ryggen mot en vägg eller ett träd och därefter går ned med benen i 90 graders vinkel, säger Ida och illustrera­r hur det går till mot en vägg i caféet. FLER EXEMPEL PÅ enkla övningar finns som sagt på nätet, där hon också fått många följare som lärt sig att älska Ida Johanssons glada personligh­et.

Själv öser hon beröm och kärlek över sin coach, Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern som peppar och coachar henne. Men också över sin familj och pojkvännen Glenn som betyder allt för henne.

– Han är härlig. Han säger alltid snälla saker till mig och jag förstås snälla saker tillbaka till honom.

De är förlovade och planerar en ”kärleksfes­t”, avslöjar Ida. Men efter avslutad turné ska de i höst först på semester allihop – Glenn, Ida, hennes mamma och pappa, samt två storebröde­r med respektive familjer.

– Vi ska till Grekland och det ska bli så härligt! För då kommer jag att få återupplev­a en massa minnen från när jag nästan var barn och bodde på samma hotell och badade i samma pool för tio år sedan, säger Ida entusiasti­skt. SLUT PÅ TEATERN blir det inte heller, för redan i höst är det dags för nästa premiär. Då i en musikal Glada Hudik-teatern samarbetar med allsvenska fotbollsla­get Östersunds FK.

– Det ser jag verkligen fram emot! Det ska bli najs att spela teater och sjunga ihop med ett helt fotbollsla­g! säger Ida, som härmed också får en ypperlig chans att förhoppnin­gsvis även diskutera träning och få ytterligar­e tips på bra övningar från de nya lagspelarn­a på scen.

 ?? Bild: CAMILLA MOESTEDT ?? JÄGARVILA. Ida Johansson illustrera­r en av övningarna hon tipsar om i sin träningssk­ola på nätet.
Bild: CAMILLA MOESTEDT JÄGARVILA. Ida Johansson illustrera­r en av övningarna hon tipsar om i sin träningssk­ola på nätet.
 ?? Bild: EMMA SVENSSON ?? TROLLKARLE­N FRÅN OZ. Ida Johansson tillsamman­s med Theresia Widarsson och Johan Svangren i föreställn­ingen.
Bild: EMMA SVENSSON TROLLKARLE­N FRÅN OZ. Ida Johansson tillsamman­s med Theresia Widarsson och Johan Svangren i föreställn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden