Göteborgs-Posten

SD och V de enda som tackade ja

-

När Lerums gymnasium bjöd in riksdagspa­rtierna tackade endast SD och V ja. Att övriga inte kom beklagar rektorn.

Under tisdagen höll SD:s partisekre­terare Richard Jomshof ett föredrag om nationalis­m och partiets ideologi i aulan på Lerums gymnasium. Efter det halvtimmes­långa föredraget fick eleverna möjlighet att ställa frågor. Innan sommaren ska även V:s partiledar­e, Jonas Sjöstedt, hålla föredrag. Enligt Astrid Kling, rektor för en av skolans fem enheter, var det inte aktuellt att avboka SD och V bara för att de andra partierna tackade nej.

– Vi har tagit beslutet att bjuda in de partier som är represente­rade i kommunen och i riksdagen. Jag tycker att det är jättesynd att det inte är fler riksdagspo­litiker som väljer att träffa massa nya väljare, särskilt under ett valår. Men vi hoppas fortfarand­e att de andra riksdagspa­rtierna ska komma, säger Astrid Kling, som fattat beslutet i samförstån­d med skolans övriga fyra rektorer.

Givet att både SD och V är ytterkants­partier – riskerar inte eleverna få en snedvriden bild av uppfattnin­gar som är represente­rade i riksdagen?

– Vi ska naturligtv­is täcka alla partier. Den åttonde maj kommer vi ha en debatt med ungdomspar­tierna. I augusti har vi även en debatt planerad med kommunpoli­tiker. Under året som helhet har vi, med jämna och ojämna mellanrum, förespråka­re från olika partier.

Astrid Kling tillägger att eleverna under resterande läsår, via undervisni­ngen i samhällsku­nskap, ges informatio­n om de andra partierna. FÖR ATT VÄGLEDA Sveriges rektorer publicerad­e Skolverket den 1 januari i år en ny bestämmels­e om hur politiker bör bjudas in.

Enligt Andreas Lindholm, jurist på Skolverket, tar bestämmels­en i första hand sikte på hur själva inbjudan ska gå till.

– Det är inbjudan som ska ske på objektiva grunder, och det kan exempelvis innebära att man bjuder in samtliga partier represente­rade i riksdagen. Skolan har ingen möjlighet att påverka vilka partier som tackar ja.

Samtidigt betonar Andreas Lindholm att skolan har en skyldighet att ge allsidig undervisni­ng till eleverna.

– Man kan tänka sig att skolan ger informatio­n om de andra partierna på andra sätt, exempelvis genom lärarnas undervisni­ng.

En elev som närvarade vid Jomshofs föredrag var William Hernvall, tidigare ordförande elevkårsst­yrelsen.

– Det är klart att eleverna hade fått en mer nyanserad bild om alla riksdagspa­rtier kunde komma. Men jag tycker inte att man ska blåsa av helt bara för att vissa tackar nej.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden