Göteborgs-Posten

Många kvinnor offer vid Torontodåd

-

Större delen av offren som plöjdes ner med en skåpbil i Toronto var kvinnor, enligt polisen. Gärningsma­nnens motiv är ännu oklart – men han kan ha burit på ett hat mot kvinnor.

Det finns inga misstankar om att 25-åringen haft kopplingar till terrorgrup­per. Men dådet i Toronto, var utan tvekan en medveten handling, enligt myndighete­rna.

Bara minuter innan den misstänkte gärningsma­nnen körde ihjäl tio personer skrev han ett ”kryptiskt inlägg” på Facebook, bekräftar utrednings­ledaren Graham Gibson.

I inlägget hyllar den misstänkte gärningsma­nnen Alek Minassian den 22-årige Elliot Rodger som 2014 dödade sex personer och sedan tog sitt liv. Rodger hade då uttryckt frustratio­n över att han var oskuld och över att han nobbades av kvinnor.

I Minassians inlägg står det att ”Incel-upproret har redan börjat”. ”Incel” är en förkortnin­g av ”involuntar­ily celibate”, på svenska ”ofrivillig­t celibat”, som ofta använts på nätet kopplat till grupper av män som i många fall uttrycker hat och misstro mot kvinnor. EN ANNAN formulerin­g i inlägget lyder: ”Vi kommer att störta alla Chads och Stacys!”, öknamn som används för att beskriva människor som inte har några problem att hitta sexpartner­s.

Minassian har i sociala medier beskrivit sig som menig soldat. En talesperso­n för den kanadensis­ka militären bekräftar att han tog värvning i augusti, men bad om utträde efter bara 16 dagar.

Studenter vid en yrkesutbil­dning som Minassian gått beskriver honom som tillbakadr­agen, och en tidigare klasskamra­t från gymnasiet säger i en intervju med CBC att 25-åringens uppträdand­e ofta var ”ganska märkligt”.

På tisdagen framträdde den misstänkte 25-åringen i domstol för att formellt möta anklagelse­rna mot sig – 10 mord och 13 mordförsök. Nästa domstolsfr­amträdande är planerat till den 10 maj.

 ??  ??
 ?? Bild: CHRIS YOUNG ??
Bild: CHRIS YOUNG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden