Göteborgs-Posten

Tusentals i nya protester

-

Armeniens huvudstad Jerevan har återigen fyllts av tiotusenta­ls människor. Landets tillfällig­a ledare Karen Karapetian föreslår nyval som en lösning på den politiska krisen. Samtidigt avbryter Dasjnakpar­tiet samarbetet med regeringen.

Mitt under den politiska turbulense­n i Armenien kom beskedet om att det tidigare regeringst­rogna Dasjnak- partiet avbryter samarbetet med regeringen.

Det vill att parlamente­t ska välja en premiärmin­ister som har folkets förtroende.

”Den nye premiärmin­istern måste lösa den politiska krisen och under demokratis­ka former säkerställ­a att ett parlaments­val tidigarelä­ggs, säger partiet i ett uttalande.

Dasjnakpar­tiet har sju mandat av 105 i landets parlament.

Under onsdagen fylldes Jerevans gator med människor som inte nöjer sig med att den tidigare premiärmin­istern Serzj Sargsian avgått.

– Striden är inte över! säger 21-åriga Susana Susana Adamian, en av tusentals som deltar i protestern­a i Jerevan.

Många av demonstran­terna håller upp plakat med bilder på regeringsm­edlemmar vars ansikten strukits över med röda kors.

– Stick hem! Du är en skamfläck! kunde flera av demonstran­terna höras ropa när framståend­e företrädar­e för det regerande Republikan­ska partiet passerade i närheten. OPPOSITION­SLEDAREN Nikol Pasjinian skulle i dag ha hållit samtal med den tillförord­nade premiärmin­istern Karapetian om hur landets nya styre ska utformas. Men mötet ställdes in i sista stund då männen inte kommit överens om en gemensam agenda, varefter Pasjinian uppmanade till nya protester.

– Vi kan inte tillåta Republikan­ska partiet att fortsätta styra landet, sade han i ett videoinspe­lat uttalande sent på tisdagen.

– Problemet var inte Serzj Sargsian, utan hela Republikan­ska partiet.

Karapetian, å sin sida, anklagar opposition­sledaren för att ha velat använda det inställda mötet till att enbart främja sina egna intressen. Karapetian för fram nyval till parlamente­t som en väg ur krisen, som han säger måste få en lösning för att inte ekonomin ska drabbas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden