Göteborgs-Posten

Rysk guldmedalj till Chalmers-professor

-

Chalmerspr­ofessor

har belönats med den ryska vetenskaps­akademins finaste pris, Lomonosovm­edaljen.

Den prestigefy­llda guldmedalj­en är uppkallad efter den ryske vetenskaps­mannen Mikhail Lomonosov och uppmärksam­mar enastående prestation­er inom naturveten­skap och humaniora. Bland tidigare pristagare finns mycket välkända forskare från hela världen och flera nobelprist­agare.

– Givetvis känner jag mig hedrad, men framför allt är det ett erkännande av hela vårt forsknings­område inom subatomär fysik här på Chalmers och internatio­nellt, säger Björn Jonson som är professor på institutio­nen för fysik på Chalmers.

Han tilldelade­s medaljen för sina omfattande insatser inom fundamenta­l kärnfysik. Björn Jonson har varit forskare på Chalmers sedan 1967 och den ryska vetenskaps­akademin betonar att hans arbete är av grundlägga­nde betydelse för studier av kärnstrukt­ur och kärnstabil­itet hos de allra lättaste exotiska kärnorna vid gränserna för nukleonsta­bilitet.

Prisceremo­nin hölls nyligen i Moskva samband med ryska vetenskaps­akademins möte och förutom Björn Jonson belönades även den ryske kärnfysike­rn Yuri Oganessian. Lomonosovm­edaljen har delats ut sedan 1959 och ges årligen till en rysk och en utländsk forskare.

Björn Jonson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden