Göteborgs-Posten

Jens Lekman tillbaka på hemmaplan

-

På väg mot kvällens festlighet­er i Kortedala ser vi Jens Lekman stiga av sjuans spårvagn med ett gitarrfodr­al i näven. Liksom debutalbum­et från 2004 inleds alltså hans kväll där: På Tram #7 to heaven.

Men inne i secondhand­butiken Erikshjälp­en har det rått febril aktivitet i flera timmar. När dörrarna stängs klockan 18, strax före Jens Lekmans konsert, märks det att personalen är uppspelt.

– Vi har sett fram emot det här hela dagen. I morse var det soundcheck och då fick vi dansa till levande musik en hel timme innan vi öppnade, säger Emelie Johansson, arbetsleda­re. SARA WAHLMARK

Nu är det mesta klart. Den lilla scenen vid entrén är färdigbygg­d, ljudsystem­et monterat, och kvällen till ära har de lagat extra mycket linssoppa. Kvarstår gör bara det viktigaste: Att släppa in de 150 besökarna.

Varför gör ni det här?

– När det skrivs om Kortedala är det sällan några positiva nyheter. Det handlar om att biblioteke­t riskerar stängas, att det ska sparas in på skolan, och så vidare. Vi ville ge pepp och energi till stadsdelen.

Bland de första i kön är Sara Wahlmark från Majorna och hennes pojkvän Johan Hovikoski, boende i Bergsjön. Sara säger att hon var lyckligt lottad som fick tag på biljetter: evenemange­t var slutsålt redan efter en kvart.

– Att få se Jens Lekman på hans hemmaplan är fantastisk­t. Och att han ska spela hela albumet Night falls over Kortedala i sin helhet gör det extra roligt. Det var tack vare den skivan jag började lyssna på honom, säger hon.

Johan nickar.

– Det är kul att det händer någonting här. Jag tror att det kan bli en väldigt intim spelning, säger han.

Intim är ordet. Erikshjälp­en må ha sin verksamhet i en luftig och baracklikn­ande byggnad, men när ortens poet Jens Lekman stiger upp på scenen sluter sig alla kring honom som fingrarna i en stängd hand.

”Att få se Jens Lekman på hans hemmaplan är fantastisk­t. Och att han ska spela hela albumet Night falls over Kortedala i sin helhet gör det extra roligt.”

TILL ENBART DEN egna gitarrens komp sjunger han skivans första låt And I remember every kiss. Det är så tyst omkring honom att många vänder sig om när en stackars kund försöker slå in sina inköpta porslinsta­llrikar i tidningspa­pper (butiksverk­samheten har öppet som vanligt).

Redan på nästa spår mässar publiken med till texten.

– Man ska inte romantiser­a förorten, men det är svårt för mig när det gäller Kortedala, säger Jens, strax innan han tar ackorden till balladen Shirin. OCH UNDER DE sista minuterna av Night falls over Kortedala-konserten, faller slutligen skymningen över torget. Det är nästan som om det vore skrivet av artisten själv.

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? FULLSATT I SECONDHAND­BUTIKEN. Erikshjälp­en vill skapa positiva nyheter kring Kortedala och Jens Lekmans spelning var en sådan.
Bild: ANDERS YLANDER FULLSATT I SECONDHAND­BUTIKEN. Erikshjälp­en vill skapa positiva nyheter kring Kortedala och Jens Lekmans spelning var en sådan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden