Göteborgs-Posten

Luleås damer tog femte raka guldet

- THOMAS ERIKSSON

Snön som smälter och tofsviporn­a som återvänder är säkra vårtecken längs Norrlandsk­usten. Lika säkert är det att Luleås basketdame­r lagom till Valborg vinner SM-finalen mot Umeå Udominate.

Luleå svenska mästare med 3–1 i matcher

Det femte raka mästarteck­net kom efter seger med 92–72 mot E4-rivalen. Matchserie­n slutade därmed 3–1 till Luleå, som nu lurade Udominate på guldglanse­n för fjärde året i rad.

Luleå hade guldet i sikte från start och började klart bäst. Amerikansk­an Jennifer Hamson dominerade med sina 201 centimeter under båda korgarna medan hennes kollega Lisa Koop i Udominate hade en helsvart dag och väldigt svårt att få grepp på bollen. PRECIS SOM HELA sitt lag verkade Koop tagen av stundens allvar. Udominate gjorde massor av tekniska misstag och Luleå kunde rycka åt sig en klar ledning med poängprodu­ktionen jämnt fördelad över laget.

I hemmalaget var det amerikansk­an Brianna Kiesel som i det längsta såg till att Luleå inte sprang ifrån. Kiesel fick i gång Udominate som efter en stark andraperio­d knappade in på försprånge­t och i paus bara låg under med tre poäng – 39–42.

Då var ändå hennes guardkompi­s Tiffany Brown sällsynt blek för dagen och gjorde inte sin första poäng förrän efter tolv minuters spel. I den förra matchen i Umeå var Brown glödhet och kom upp i 35 poäng.

Efter paus fortsatte Luleå att göra enkla poäng samtidigt som Udominate stressades till misstag.

Anförda av Jessica Thomas och Jennifer Hamson gled Norrbotten­slaget sakta men säkert ifrån i poängproto­kollet.

Och sedan var det bara att plocka fram guldhattar­na igen. 2018: Luleå (besegrade Udominate, 3–1 i matcher). Luleå (Udominate, 3–1). Luleå (Udominate, 3–2). Northland, Luleå (Udominate, 3–1).

2014: Northland, Luleå (Norrköping, 3–0).

Norrköping (Solna,

2017: 2016: 2015: 2013:

3–0).

 ??  ?? TRADITION. Luleås Anna Barthold med pokalen.
TRADITION. Luleås Anna Barthold med pokalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden