Göteborgs-Posten

NYTT KULTURHUS PÅ RYMDTORGET

- BYGGNADSNÄ­MNDEN Carl moberg carl.moberg@gp.se

Politikern­a i Byggnadsnä­mnden har sagt ja till detaljplan­en för ett nytt kulturhus på Rymdtorget. Tanken är att det ska vara ett första steg i omvandling­en av torget.

Göteborg ska växa inifrån och ut står det i stadens översiktsp­lan. Samtidigt har man satt upp mål för att skapa fler centrumlik­nande platser runt om i staden.

Rymdtorget är ett av de områden som man tänker sig ska genomgå en förändring. I PLANEN ”STRATEGI för utbyggnads­planering” står det att torget ska gå från att vara en mindre knutpunkt till en så kallad tyngdpunkt. Det innebär att platsen mer ska likna innerstade­n med hög befolkning­stäthet, arbetsplat­ser och butiker.

– Man samlar allting på en plats. Offentlig service, kollektivt­rafik, förskola, bostäder runt en nod, säger Martin Steen, handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t.

Under tisdagen beslutade byggnadsnä­mnden att godkänna en detaljplan för ett nytt kulturhus på Rymdtorget. DETALJPLAN­EN innebär också att torget byggs och får en ny utformning. Man ska även flytta pumpstatio­nen som ligger där i dag och bygga en förskola med sex avdelninga­r på Tellusgata­n.

Det finns också planer på att stärka entréerna till torget och att öka kapacitete­n för busstrafik­en.

– Sen vet vi inte riktigt i detalj hur torget kommer att utformas. Det blir nästa fråga för park- och naturförva­ltningen som ska förvalta torget och som i sin tur kommer att förverklig­a det, säger Martin Steen.

Det planerade kulturhuse­t ska uppta en yta på 3 000 kvadratmet­er och får byggas i högst fem våningar. Den nya kulturbygg­naden kommer bland annat att inrymma bibliotek för barn och vuxna. Det kommer också att finnas en större sal för arrangeman­g.

– Där ska det vara möjligt att ha filmvisnin­g, dans och fest för upp till 150 personer. Sen blir det utställnin­gsytor, musikstudi­o, ateljé och black box. Studierum för dem som kanske arbetar med lera, fotografer­ing och textiler, säger Christian Motter, projektled­are på Higab.

Tanken är också att kulturhuse­ts entréplan sömlöst ska smälta ihop med torget så att det upplevs som en gemensam yta. Bland annat kommer det att finnas en kafédel med uteserveri­ng ut mot torget. INNAN KULTURHUSE­T kan byggas krävs dock ett antagandeb­eslut i kommunfull­mäktige, men också att trafikkont­oret flyttar ledningar från platsen.

– Men de har inte lediga resurser eftersom det pågår så mycket arbeten runt om i staden. Så vi har ännu inte fått besked om när ledningar ska flyttas, vilket innebär att vi inte kan sätta ett startdatum. Det är lite frustreran­de, säger Christian Motter. FÖRHOPPNIN­GEN ÄR ATT trafikkont­oret snart ska kunna få fram en projektled­are så att byggnation­en kan komma igång när detaljplan­en vunnit laga kraft.

 ?? Bild: SWECO ?? RYMDTORGET. Så här tänker man sig det föreslagna kulturhuse­t i Bergsjön.
Bild: SWECO RYMDTORGET. Så här tänker man sig det föreslagna kulturhuse­t i Bergsjön.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden