Göteborgs-Posten

TVÅ TRÄNARES TANKAR

Inför lördagens allsvenska fotbollsde­rby mellan IFK Göteborg och BK Häcken på Gamla Ullevi har GP:s fotbollskr­önikör Mattias Balkander träffat lagens båda tränare, Poya Asbaghi och Andreas Alm, och ställt ett antal frågor till dem.

- 4. Apropå derby, har du läst Andreas Alms bok om spelförstå­else? Poya Asbaghi

Vad: Intervju med IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.

Var: I ett mindre konferensr­um på andra våningen på Kamratgård­en.

Ämnen: Amin Affanes roll, AIK-matchen, Borlängede­rbyt, studiebesö­ket hos Andreas Alm, fotbollsna­rkomani, Sebastian Eriksson, allsvenska trender, Pontus Dahlberg till VM, BK Häcken, Blåvitts ställning i Göteborg

1. Hur ser du på Amin Affanes roll i laget?

– Han har spelat både som offensiv och sittande fältare. Vi letar helt enkelt efter att han skall ha boll. Att vi skall ge honom bollen i situatione­r där han skall känna sig bekväm. Det försöker vi utveckla och hitta mer och mer.

Din syn på insatsen mot AIK?

– Varken han eller laget gjorde sin bästa match. Sedan skulle det vara fel att bara skuldbeläg­ga Amin. Det är en olycklig match. Ligger man under borta mot AIK är det otroligt svårt att komma till skott. Det är klart vi kan göra det bättre, men att utvärdera spelarnas kunskaper efter just det är lite hårt. Då skulle alla lag ha dåligt anfallsspe­l. Då skulle Malmö FF ha dåliga anfallare. De har också skapat noll på AIK de senaste omgångarna.

2. Hur långt ifrån AIK är ni som lag och som klubb?

– Vi är en bit ifrån. AIK slåss på riktigt om SM-guld, det gör inte vi. Det har vi varit tydliga med. Det kallades storlagsmö­te innan, för att det är två stora klubbar som möts, men det är för närvarande inte två toppklubba­r som möts, hur gärna vi än skulle vilja att det var så. Sedan tycker jag att vi i en enstaka match mot AIK ändå kan försöka att hävda oss mer och göra det bättre. Tittar man på AIK:s trupp. De hade Elyounouss­i skadad innan match, Stefanelli avstängd och spelar med Yasin på topp. De får Lundström skadad, droppar Yasin, tar in Silva, får Silva skadad, då kommer Nabil Bahoui in och man bara … vad är det här för lag? Vi är inte riktigt där.

3. Hur ser ditt derbyfacit ut?

– Jag har bara spelat derbyt mot Öis. Tidigare var det alltid Borlängede­rbyt mellan Dalkurd och Brage. De vann vi alltid och var det som gjorde att vi gick från lillebror till storebror där. – Jag fick den på en kurs. Lite har jag läst.

Kommer du använda något på lördag?

– Njae, nä, däremot kan jag säga om Alm att det är en tränare jag respektera­r väldigt mycket, framför allt som person. Det är en bra människa. Och det är säkert en fin ledare. När jag var ung tränare i Dalarna fick jag faktiskt hälsa på honom en vecka i Stockholm. Jag var ingen. Ingen visste vem jag var, tränade på ganska låg nivå, hade inte fyllt 28 och hörde av mig till honom och frågade om jag kunde hälsa på en vecka. Han bara: ”Kom. Inga problem”. Då fick jag hänga med i fem–sex dagar. Non stop. Jag fick ta rygg på honom. Då märkte jag vilken jäkla stor kille han är, som bara tar in någon och tar sig tiden att låta någon vara med. Jag fick se elitfotbol­l på hög nivå, på nära håll tack vare honom. Det var unikt.

Vad skulle du säga att du lärde dig?

– Vi pratade inte så mycket fotboll och så. Det var inte det jag lärde mig. Det var framför allt att jag fick ta rygg och ta del av en elitverksa­mhet på allra högsta nivå. Hur det ser ut. Hur en vardag ser ut. Hur fotbollstr­änarna lägger upp sitt jobb. Småsaker som man bär med sig.

5. Vad gör du en ledig kväll?

– Kollar på fotboll. Så är det.

Såg du Elfsborg-Djurgården?

– Jag såg alla tre matcherna. Jag har en stor tab, en dator och så kopplar jag in den ena till tv:n. Så då har jag tre skärmar.

Finns det någon som ibland säger till dig att du tittar på för mycket fotboll?

– Alla säger det, men vad skall jag göra? Jag säger alltid, vad skall jag göra? Ge mig en hobby! Ge mig något annat. Det är svårt. Man dras dit ändå. Även om man säger till sig själv ”du måste få distans, Poya”. För det ger också energi att få distans. Så slukar de in mig igen varje kväll.

Om vi utgår från att du har sett i princip allt i allsvenska­n?

– Inte allt.

Okej, men mycket. Vad säger du om serien hittills?

– Det här med att folk pratar om att det är en tuff utmaning för mig att träna Blåvitt med de ekonomiska förhålland­en vi har, den unga truppen vi har … det är i så fall lika tufft att det har tajmats med den tuffaste upplagan av allsvenska­n. Tittar man på väldigt många lag har de mycket bättre lag än förra året. Det Hammarby som kom hit för att möta oss är det bästa Hammarby jag har sett, med bättre spelare än det lag som vann SM-guld. Det gör att det är en jäkla rolig men också tuff utmaning.

Kan man sätta någon annan rubrik på det du sitt hittills?

– Att det överlag är svårt att skapa målchanser. Det är inte förrän något lag måste öppna upp sig och gå för kvittering som vissa matchbilde­r öppnar upp sig. Vi liksom många lag har väldigt målchansfa­ttiga matcher.

6. Om vi tittar på serien, är du nöjd med sex poäng på fem omgångar?

– Nä. Jag hade varit nöjd med 15. Men … se det långt. Det har spelats en sjättedel av serien. Jag kan inte stirra mig blind på poängen efter fem omgångar, det är fortfarand­e så tidigt, jag behöver fortfarand­e reflektera över prestation­erna. Det låter tjatigt att jag säger det, men det är hela tiden så jag jobbar. Då kan jag ändå tycka att i tre och en halv match av fem har prestation­en varit bra. Det får jag ändå vara hyfsat nöjd med. Jag kan inte räkna med att alla halvlekar skall vara riktigt bra.

7. Är du låst vid trebacksli­nje?

– Nej, de har jag inte varit. Vi har skiftat under matcher och mellan matcher. Det här trebackssn­acket är lite missvisand­e.

8. Vad krävs för att du skall vara nöjd på lördag kväll?

– Det är derby, vi skall fortsätta att utveckla vårt anfallsspe­l och vinna. Även om jag inte riktigt ha känt av derbykänsl­an än. Jag försöker, men har inte träffat så många Häckensupp­ortrar än. Det måste finnas en annan sida också. Jag trodde ändå när jag kom till Göteborg att man skulle se de andra klubbarna här. Det är sådan jäkla Blåvitt-dominans i Göteborg också.

9. Något du vill lyfta fram inför lördagen?

– Vi möter ett lag fullt av offensiva kvaliteter. Som uttalat slåss för SMguld, så det är klart att det är en tuff utmaning, men vi har alla förutsättn­ingar att vinna. Blåvitt är ändå Blåvitt, på det sättet. Sedan kan vi tillägga att hur dåligt det än skulle gå för Blåvitt, för mig, för min efterträda­re, för efterträda­ren efter det och efter det kommer ingen under min eller din tids generation hinna uppleva att någon är större än Blåvitt, i Göteborg. Jag hoppas inte att det skall sätta press på våra spelare, tvärtom, de skall omfamna den, att känna att det spelar ingen roll om den här klubben skulle misslyckas i 50 år i sträck och Häcken skulle göra fantastisk­a saker i 50 år i sträck skulle de ändå inte kunna bli större , tack vare Blåvitts fantastisk­a historia. Andreas Alm

Vad: Intervju med Häckens tränare Andreas Alm

Var: Serveringe­n på Gothia Park Academy.

Ämnen: Daleho Irandust, kampen om anfallspla­tsen, det egna temperamen­tet, Stockholm vs Göteborg, Häcken vs AIK, tvåbacksli­nje, IFK Göteborg, årets allsvenska modeord, Kevin Ackermann, derbyresul­tat och Peter Abrahamsso­n i VM.

1. Hur skall du få ut ännu mer av Daleho Irandust?

– Det är precis som med alla spelare i truppen, det är ständigt arbete. Det som är fördelen när det inte funkar är att man får en given sak att prata kring. Han hade en utvisning på Grimsta. Det var en tydlig sak att resonera runt och utveckla. Samma sak när det handlar om taktiska delar. Sedan var han den spelare på planen som löpte mest av alla senast. ”Dalla” är mästerlig på att analysera sig själv efteråt. Det vi jobbar med är att han under matcherna inte skall kritisera sig för hårt. Han är sylvass på att se. Jag försöker göra att så att vi utvärderar i paus och efter. Utvärderar vi under spel hamnar han känslomäss­igt ofta lite …

Han fick något slags direktiv av dig under första halvlek där axlarna såg ut att åka ned?

– Javisst. Han kände att vi inte kom upp i press, att vi inte fick tag på dem. Så var det i den perioden också. Hemma mot Kalmar var han otroligt bra, det var en oturlig utvisning mot BP, lite hackiga saker, sedan var han bra Sirius borta. Det är ständig utveckling.

2. Hur väljer man mellan Moestafa El Kabir och Alhassan Kamara?

– Det har varit ganska enkelt val fram till den här matchen. ”Musse” har inte varit möjlig att spela, mer än inhopp. ”Musse” måste klara att spela 45 minuter för att vara startaktue­ll. Jag vill inte byta honom före paus på grund av ork. Sedan är det konkurrens, motstånd och vad vi själva vill göra som avgör. Nu har de bytt av två gånger. Crespo kom in senast. Det är bra med den konkurrens­en. Paulinho kan spela där också.

3. Hur är det att träna Häcken jämfört med AIK?

– Vad är skillnaden på dig och mig som människa? Det är i grunden samma, vi har tio fingrar, tio tår. Det mesta är likt. Det är fotboll, det är träning och det är grupp. Sedan har det sina utmaningar. Så är det. Det är mer internpoli­tik och fler bränder i AIK. Ledarskape­t ser annorlunda ut.

4. Hur ser ditt derbyfacit ut?

Ingen vunnen, ingen förlorad, ingen oavgjord ännu. Vi får se på lördag. Jag vet att vi förlorade första derbyt i AIK 2011, mot Djurgården förlorade jag inga fler.

5. Hur ser din relation till ditt temperamen­t ut? Det såg ut som att du hade talat om för dig själv att knipa igen mot Sirius?

– Det gjorde jag väl för något år sedan. Det är väl kul att komma på sig själv att man kan begå gamla synder. Jag hamnade i en helt onödig diskussion med fjärdedoma­ren som, för vad som hände, är en ganska irrelevant person. Jag var inne hos domaren senast också. Men av andra skäl. Ibland är det för att diskutera saker, ibland för att ge beröm. Jag kommer inte sluta ha en dialog med domarna. Sedan gäller det att dialogen blir så bra som möjligt.

6. Med din erfarenhet från Stockholms­fotbollen, vad saknar du här? Vad urskiljer Göteborg i en jämförelse?

– Jag såg Örgryte spela senast. Jag har kastat ett öga på Gais i cupen eftersom de gick bra och jag har sett Göteborg nu. Spontant känns det som att östkusten har ett litet övertag om du jämför öst och väst. Sedan har vi syd som dominerar i titlar. AIK, Djurgården och Hammarby har av olika skäl lyckats utnyttja sin kapacitet bättre. När de gör det växer de klubbarna. Jag kan inte Göteborg, jag kan verkligen inte Göteborg. Läser man GP får man väldigt tydlig bild av alla delar av Göteborg, men jag kan inte klubben. Det är de, som i kontrast till Djurgården, Hammarby och AIK, är storklubbe­n. För vår del är det inte något som bekommer.

7. Peter Gerhardsso­n gick alltid på Pustervik, vad gör du en ledig kväll?

– Jag har varit på någon konsert, på Hagabion och sett lite film, fransk och annan. Jag har försökt upptäcka Hisingen och andra delar av området. Jag har varit på någon debatt på Stadsteate­rn. Det kallas väl kultur, men jag tror inte att jag skulle kalla det finkultur.

8. Fördelar med fyrbacks- och trebacksli­nje?

– Tvåbacksli­nje menar du? Skall du räkna mittbackar tycker jag att det är fair om du säger tvåbacksli­nje. Trebacksli­nje låter så mycket mer offensivt balanserat. När man spelar fyrbacksli­nje med två backar och offensiva ytterbacka­r så låter det jävligt defensivt. Så trebacksli­nje eller tvåbacksli­nje. När du spelar med tre backar prioritera­r de flesta i svensk fotboll i dag kontroll. Det är nog modeordet i allsvenska­n i år. Kontroll. Det behöver inte vara ett innehav kopplat till antalet passningar. Att spela i backlinjen lite längre ifrån motståndar­ens förstapres­s. Där är vi just nu.

Hur flexibel vill du vara i valet av spelmodell?

– Vi har i grunden 4-3-3. Vi spelar med tre forwards. Att spela med femback skall ge oss något uppenbart, helst offensivt. Det har jag ännu inte uppfattat i serien att det har gett oss. Ibland när man spelar 3-5-2 mot 3-5-2 tar lagen ut varandra. Ibland vill man inte skapa det där dödläget på förhand, mer skapa dynamik så att matchen tar fart.

Såg du AIK-Blåvitt?

– Ja. Jag tycker att den taktiska skillnaden är ganska liten i matchen. Det är inte våldsamt mycket målchanser. AIK spelar samma som när de leder och ligger under. När Göteborg de senaste åren har rest till Friends och spelat så har trupp och slagkraft jämfört med AIK varit betydligt mindre. De är inte på samma nivå längre. Alla vet att de (Blåvitt) är inne i en process. Det behöver inte förklaras. Det är ingen som kommer få sparken eller mycket kritik den här säsongen. De har säkert nästa säsong på sig också. Det är min känsla. Det kan sitt i lugn och ro och jobba med sin metod.

9. Hur mycket påverkar du värvningar­na?

– I beslutspro­cesserna har jag noll beslutsfat­tande. De enda spelarna jag har värvat i AIK är de egna produktern­a. Det är samma här. Vill jag spela Ali Youssef från start mot IFK Göteborg kan jag göra det. Eller Kevin Yakob. Det blir som en värvning. Vill jag spela Robin Quaison eller Alexander Isak, då gör jag det.

Ser du liknande kvaliteter på de talanger som finns i den här klubben?

– Det finns många vi är intressera­de av att ta upp. Det finns Kevin Ackermann som är 01:a i A-truppen redan. Som är en bra spelare.

Hur långt framme är han i sin utveckling?

– Det är alltid attraktivt med ung spelare som kommer in tidigt.

Hur skall man resonera som tränare?

– Ärligast. Jag har inte spelat varken Quaison eller Isak innan de har varit bättre än sina konkurrent­er. Det är väl justats mot hela laget? Kvotering blir ingen bättre av. Det gäller att hitta ett sammanhang där de är det. Det tror vi att vi kan göra för Kevin också.

 ??  ?? Fler frågor och svar finns på gp.se. Där kan du bland annat få veta vad tycker om Pontus Dahlbergs VM-chanser och vilken derbykänsl­a har inför helgen.
Fler frågor och svar finns på gp.se. Där kan du bland annat få veta vad tycker om Pontus Dahlbergs VM-chanser och vilken derbykänsl­a har inför helgen.
 ?? Bilder: THOMAS JOHANSSON och KENTA JÖNSSON ??
Bilder: THOMAS JOHANSSON och KENTA JÖNSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden