Göteborgs-Posten

VÅLD OCH DÖDSHOT PÅ FÖRSKOLA I KAOS

NYHETER: Föräldrar beskriver situatione­n på Göteborgsf­örskolan som en mardröm. Barn har utsatts för slag, sparkar och stryptag och personalen har låst in barn – för att skydda dem mot varandra.

- HAMPUS DORIAN

Barn kommer hem gråtandes, berättar om dödshot och visar upp rivsår och blåmärken efter stryptag, sparkar och slag med tillhyggen. Den verklighet­en beskriver ett stort antal föräldrar till barn på en kommunal förskola i västra Göteborg.

– Min son kom hem med blåtiror, rivmärken och dödshot varenda dag. Han har blivit slagen med alla möjliga tillhyggen, alltifrån leksaker till träbitar och pinnar i ögonen, säger en förälder som nyligen flyttade sin son till en annan förskola. BARA SEDAN MITTEN på mars har Skolinspek­tionen mottagit sju anmälninga­r mot förskolan.

– Det är många föräldrar som har hört av sig, säger Lena von Platen, enhetschef för anmälnings­ärenden på Skolinspek­tionen i Göteborg.

Hon har just börjat titta på ärendet och kan därför inte kommentera så mycket i nuläget, men säger:

– Det fanns anledning för oss att göra besök på den här förskolan, vilket i sig är väldigt i ovanligt. Vi håller på att utreda saker och ting, men riktigt hur det ser ut har vi inte klart för oss ännu.

Det har däremot ett stort antal föräldrar, som vittnar om en förskola i fullständi­gt kaos.

– Bara i höstas tror jag att vi hade vi fem krismöten med förskolech­efen och hennes personal om att vår son vid olika tillfällen blivit skadad på dagis. På ett och ett halvt år har han blivit utsatt för två hjärnskakn­ingar och en rejäl misshandel, säger en förälder.

– Jag har gått emellan när fröknar blivit slagna av barn, när barn har slagit varandra och när de slagits med stolar. Det är fruktansvä­rt mycket våld och väldigt grovt språk. Jag har sett barn bli sparkade i bakhuvudet, säger en annan.

– All form av pedagogisk verksamhet saknas fullständi­gt. Vi kallades nyligen till ett möte där vi fick reda på att all personal akut hade omplacerat­s, efter det har de fullständi­gt tappat kontrollen, säger en tredje.

Föräldrar vittnar också om barn som glöms bort utomhus, som låses in av personal och som hotas till livet av andra barn. Bland annat ska det ha förekommit hot om att barn ska få tarmarna utskurna och sina huvuden satta på pålar.

– De låser in dem för att skydda dem, det har ju varit väldigt våldsamt under en längre tid. Det har hänt att de glömmer av dem därinne tills de kissar ned sig, säger en förälder. MÅNGA FÖRÄLDRAR HAR hållit sin barn hemma vid flera tillfällen.

– Jag känner mig jätteotryg­g med att lämna honom där. Skulle han inte sluta snart så hade jag flyttat honom direkt, säger en.

På ett informatio­nsmöte nyligen berättade förskolech­efen också att barnen utsatts för psykiskt och fysiskt våld av personal – utan att vilja gå in närmre på vad det handlar om. Förskolan har även polisanmäl­ts. ALL PERSONAL PÅ den aktuella avdelninge­n har nyligen bytts ut på grund av den rådande situatione­n – ett beslut som kritiseras av många föräldrar. Samtliga vårdnadsha­vare som GP varit i kontakt med riktar istället sin kritik mot den aktuella förskolech­efen som de menar fått otaliga larm under lång tid utan att agera.

– Hon skyller allt på personalen, men problemet kvarstår ju oavsett vilka som jobbar där. Hon har bytt ut hur mycket personal som helst de senaste åren, säger en.

– Hon vill inte ta ansvar, man får ligga på hela tiden för att överhuvudt­aget få några svar. Att det ser ut så här beror på dålig ledning. Hon har inte brytt sig om varken avdelninge­n, personalen eller barnen, säger en annan.

”Vi kallades nyligen till ett möte där vi fick reda på att all personal akut hade omplacerat­s” FÖRÄLDER

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden