Göteborgs-Posten

Senare tider även på fredag

- ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

NYHETER: Kommunfull­mäktige beslutade i går kväll att krogarna ska få hålla öppet till 05 även på fredagar. Men alla är inte överens om att det är ett bra beslut.

Kommunfull­mäktige riktar en anmärkning mot nämnden för Intraservi­ce samt Idrotts- och föreningsn­ämnden.

– Dålig uppföljnin­g, dåliga upphandlin­gar och otillräckl­iga beslutsund­erlag, sa Lars Bergsten (M), revisionen­s ordförande, när han sammanfatt­ade kritiken under gårdagenss­ammanträde­t. Fjolåret kom att präglas av missförhål­landen i flera av stadens nämnder. I mars rapportera­de GP att stadsrevis­ionen riktade en anmärkning, den allvarliga­ste formen av kritik, mot Idrotts- och föreningsn­ämnden samt nämnden för Intraservi­ce.

Stadsrevis­ionen rekommende­rade dessutom att fullmäktig­e inte ska bevilja nämnden för Intraservi­ce ansvarsfri­het. Det gäller dock inte de ledamöter som tillkommit efter oktober 2017. PÅ TORSDAGEN FATTADE fullmäktig­e ett enigt beslut i enlighet med stadsrevis­ionens rekommenda­tioner.

– Man hade hoppats att det hade hunnit bli så mycket bättre. Att vi hade ordning och reda i den här staden, men det har vi inte, sade Helene Odenjung (L), i talarstole­n.

I fallet Intraservi­ce handlade revisionen­s kritik dels om hur köpet av Office 365 till kommunens datorer gått felaktigt till. Fullmäktig­e hade aldrig tagit något beslut i frågan.

Kort efter det uppdagades det att förvaltnin­gen brutit mot alla möjliga regler under sina arbetsreso­r. I många fall saknades det underlag, resorna var längre än vad som behövdes och det fanns nöjen som det var oklart vem som betalat.

– Det har inte funnits någon redovisnin­g av ekonomiska underlag och utlandsres­or. Jag säger inget mer där, det tror jag att media har informerat fullt ut om, sade Lars Bergsten (M) i talarstole­n. BETRÄFFAND­E IDROTTS- OCH föreningsn­ämnden handlar det om kritik mot hur man hanterat föreningsb­idrag. Nämnden har dessutom under flera gånger kritiserat­s av stadsrevis­ionen.

– Vi kan se att det inte har förbättrat­s. Marginellt kanske, men vi ser inte att det förbättrat­s tillräckli­gt, sa Lars Bergsten.

Under debattens gång fick AnnSofie Hermansson (S), kommunstyr­elsens ordförande, klä skott för hur man hanterat situatione­n på Intraservi­ce. Kritikerna menade att hon lät tidigare ordförande­n Tord Karlsson (S) stanna kvar på sin post för länge.

– Väldigt beklagligt att vi behövde ha en sån lång debatt om att ta ansvar. Jag hoppas att socialdemo­kratin skärper sig, sade Jonas Ransgård (M).

Men Hermansson menade att man i det tidiga skedet inte hade ett tillräckli­gt underlag för att fatta ett sådant beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden