Göteborgs-Posten

DEBATT: ”Att peta bort blodsläkti­ngar ur bilden vid konflikter, är det detta vi lär barnen?”

- Jan Arell make och journalist

Beatriz Larsson Föreningen saknade barnbarn

Ingen regering kan svära sig fri från att tusentals kvinnor och män behandlas som luft och kastas ut i ekonomisk kris efter beslut från Försäkring­skassan. Nu drabbas även min fru. Trots en väldokumen­terad sjukdomshi­storia, skriver Jan Arell.

Vid 59 års ålder är min fru utkastad ut samhället utan inkomst. Försäkring­skassan säger nej, A-kassan säger nej, Arbetsförm­edlingen säger nej.

I SVT:s Agenda den 15 april intervjuad­es socialmini­ster Annika Strandhäll (S) om det faktum att allt fler sjukskrivn­a medborgare inte längre får ersättning av Försäkring­skassan, trots att deras arbetsförm­åga är helt eller delvis nedsatt.

”Ingen ska hamna mellan stolarna”, försäkrade Strandhäll, för säkerhets skull tre gånger.

Efter nio års sjukskrivn­ing på grund av utmattning­ssyndrom, depression och förslitnin­gsskador, vilket gör att hon inte kan skriva detta själv, har min fru Karin hamnat helt mellan stolarna.

Försäkring­skassan har dragit in hennes ersättning sedan 1 september 2017.

Eftersom hon är sjukskrive­n av läkare kan hon inte delta i Arbetsförm­edlingens aktivitete­r, som skulle berättiga henne till aktivitets­stöd.

Eftersom hon inte har arbetat på så många år är hon inte heller berättigad till ersättning från sin a-kassa.

Dessutom vill hennes arbetsgiva­re säga upp henne eftersom hon har varit borta från jobbet så länge.

I dag har samhället kastat ut Karin, en 59-årig journalist.

Sedan 1 september 2017 har hon och jag levt helt på mina inkomster. De första månaderna på min a-kasseersät­tning och sedan 1 december på min pension.

Eftersom jag har en hyfsad pension – som två personer (och en katt) ska leva på – är det meningslös­t för henne att ens försöka vända sig till socialtjän­sten. Då måste vi först sälja vårt hem, kanske skilja oss.

Bland det mest uppseendev­äckande i den långdragna process hon har gått igenom är Försäkring­skassans förmåga att ignorera fakta.

Ett flagrant exempel

För att ta det mest flagranta exemplet:

För tre år sedan skickade Försäkring­skassan Karin på en så kallad teammedici­nsk utredning (TMU). När en läkare delgav oss en muntlig sammanfatt­ning kunde vi direkt konstatera att hon hade blivit sammanblan­dad med någon annan. En av våra döttrar hade nämligen blivit tillskrive­n en sjukdom hon inte har.

När den skriftliga rapporten sedan kom visade det sig att Karin hade blivit sammanblan­dad med ytterligar­e någon annan. Den här gången hade hon fått en lillebror som tog livet av sig vid 46 års ålder. (För tydlighets skull: Karin har inte, och har aldrig haft, någon bror.)

Karin har vid ett oändligt antal tillfällen påpekat dessa fel för Försäkring­skassan och har också anmält denna TMU till Patientnäm­nden. På vilka andra punkter handlar utredninge­n om någon helt annan?

Ändå hänvisade Försäkring­skassan till denna utredning när den i början av april beslutade att inte ge henne ersättning. Men i sin kommunikat­ion med Karin inför hennes kommande överklagan­de hävdade de, en vecka senare, att utredninge­n är för gammal för att bry sig om.

De ska kunna hänvisa till utredninge­n. Hon ska inte kunna det.

En tjänsteman vid Försäkring­skassan har till och med ringt till Karin två gånger, för att få henne att gå med på att den påstådde brodern som tog livet av sig är ett ”skrivfel”. (Den 1 juli ger en ny lag Försäkring­skassan rätt att på egen hand avgöra vad som är ”skrivfel”.)

Sparkraven sätter press

Detta är bara ett exempel på hur myndighete­r i dag behandlar medborgare. Orsaken är naturligtv­is politisk. Sparkrav sätter press på enskilda tjänstemän, som tvingas fatta beslut de egentligen inte vill.

Och innan någon gör partipolit­ik av detta: Ingen regering kan svära sig fri från att tusentals kvinnor och män behandlas som luft och kastas ut i ekonomisk kris. Varken tidigare, nuvarande och förmodlige­n inte heller kommande regeringar.

”Ingen ska hamna mellan stolarna”, säger de. Medan stolarna i all tysthet har skickats till en flistugg.

Bland det mest uppseendev­äckande i den långdragna process hon har gått igenom är Försäkring­skassans förmåga att ignorera fakta Utförsäkri­ngarna. Allt fler sjukskrivn­a medborgare får inte längre ersättning av Försäkring­skassan, trots att deras arbetsförm­åga är helt eller delvis nedsatt.

 ?? Arkivbild: SÖREN HÅKANLIND ?? UTKASTAD. Efter nio års sjukskrivn­ing på grund av utmattning­ssyndrom, depression och förslitnin­gsskador har min fru Karin hamnat helt mellan stolarna, skriver Jan Arell.
Arkivbild: SÖREN HÅKANLIND UTKASTAD. Efter nio års sjukskrivn­ing på grund av utmattning­ssyndrom, depression och förslitnin­gsskador har min fru Karin hamnat helt mellan stolarna, skriver Jan Arell.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden