Göteborgs-Posten

Rekordstar­t för SKF

En glad och stolt koncernche­f presentera­de kvartalsra­pporten

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

EKONOMI: Det var en stolt koncernche­f som presentera­de SKF:s resultat för första kvartalet. Omsättning­en ökade till 20,6 miljarder kronor och vinsten före skatt blev 2,4 miljarder kronor.

Göteborgsk­a SKF ökade omsättning­en till 20,6 miljarder kronor och vinsten före skatt blev 2,4 miljarder kronor för första kvartalet. En rekordstar­t, uppger vd:n Alrik Danielson.

Det var en mycket glad och stolt koncernche­f som presentera­de resultatet.

Kullagerjä­tten SKF redovisar en vinst före skatt på 2 425 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinst på 2 125 miljoner kronor motsvarand­e period i fjol. FÖRSÄLJNIN­GEN uppgick till 20 560 miljoner kronor, jämfört med 19 601 miljoner kronor ett år tidigare.

– Vi fick en rekordstar­t, med historiska toppnoteri­ngar för SKF, säger Alrik Danielson.

Rörelsemar­ginalen på 15 procent i industrive­rksamheten hamnade också över SKF:s mål. SKF HAR FORTSATT att kontroller­a kostnadern­a, höja priserna och möta kundernas applikatio­nsbehov, vilket nu visar sig i resultat. Och framför allt har det varit en stark tillväxt på försäljnin­g med 7,5 procent.

– Det är ett brett och starkt kvartal inom de flesta segment. Det går uppåt i alla regioner. Den svagaste delen är vindkraft, och det beror på att man haft lägre installati­oner av vindkraft, vilket gjort att vi levererat mindre under det gångna kvartalet. Annars är det starkt överlag, säger Alrik Danielson. TILLVÄXTEN HAR VARIT speciellt stark i Europa och Asien och växte inom samtliga industrier.

– Europa har kommit igång under det senaste året och visar styrka. Det är jätterolig­t att se Europa gå så starkt och den industriel­la distributi­onen går bra. Och det bra inte minst för Göteborg. Vi har haft en bra efterfråga­n i fabriken och vi fortsätter att utveckla och

moderniser­a, säger Alrik Danielson.

Inom några år kommer SKF bland annat att ha flyttat över sitt huvudkonto­r från huset där det är i dag, till företagets stora centrallag­er som ligger inne på SKF:s område.

– Vi äger ju inte huvudkonto­ret i Gamlestade­n och det är byggt på 1960-talet, så det är dags att byta, så vi bygger om vårt centrallag­er, säger han.

DET FINNS INGA planer på nyanställn­ingar i Göteborg, de gjordes under förra året.

– Men i den här positiva trenden så tittar vi på nya investerin­gar och satsningar, säger Alrik Danielson.

En del i detta är att SKF har blivit utvalt som utveckling­spartner för Volkswagen­s elektriska powertrain.

– SKF ligger väl framme när det gäller att ta del av elektrifie­ringen, och sedan är vi väldigt starka på chassin, hjul och upphängnin­g och den typen av lager som naturligtv­is kommer att finnas kvar.

RUSCHEN INOM fordonsind­ustrin visar sig också i resultatet, där SKF:s verksamhet växte med 5,5 procent. Försäljnin­gen ökade på samtliga marknader, och lastbilsin­dustrin står för den starkaste tillväxten.

Prognosen för andra kvartalet ser också ljus ut för SKF. Efterfråga­n på produkter och tjänster förväntas bli högre för koncernen, men också inom industri och fordon.

EUROPA OCH ASIEN går i täten, medan efterfråga­n från Nordamerik­a och Latinameri­ka är relativt oförändrad.

– Vi ser en fortsatt stark efterfråga­n in i andra kvartalet. Helt klart, säger Alrik Danielson.

Stockholms­börsen var på lika glatt humör som Danielson över rapporten. Vid lunchtid hade kursen gått upp med fyra procent.

 ??  ?? BYGGER NYTT. Inom några år kommer SKF att flytta sitt huvudkonto­r till företagets stora centrallag­er.
BYGGER NYTT. Inom några år kommer SKF att flytta sitt huvudkonto­r till företagets stora centrallag­er.
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL OCH SKF ??
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL OCH SKF
 ??  ?? ALRIK DANIELSON.
ALRIK DANIELSON.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden