Göteborgs-Posten

LEDARE: ”Visst håller vården i Sverige hög kvalitet, när man väl får tillgång till den”

Drygt 33 000 patienter har fått vänta längre än 90 dagar på operation. Det är ovärdigt en välfärdsst­at som Sveriges, som har bland världens högsta skatter och som gör anspråk på en sjukvård i världsklas­s.

- Aleksandra Boscanin

Enar, 61, i Sundsvall fick vänta 16 månader på operation av sin höft. Han ville fortsätta jobba så mycket han kunde men fick under väntetiden så stora smärtor att han i dag helt har slutat arbeta. Det visade sig att höften hade börjat ruttna (Aftonblade­t 23/4). Hade det inte varit för Enars påstridiga fru hade han troligtvis fått vänta ännu längre på operatione­n.

En 10-årig flicka i Karlstad fick vänta i 14 månader på en operation av en snabbt växande hudförändr­ing. Det visade sig sedan att förändring­en berodde på en högrisktum­ör. Till följd av fördröjnin­gen blev flickan tvungen att genomgå ytterligar­e en operation då tumören växt under huden (SVT 19/12 2017). INGA-BRITT I GÖTEBORG fick vänta i två år på en operation för diskbråck i nacke och rygg. Under väntetiden förvärrade­s hennes problem och hon drabbades även av en depression. Hon beskriver att det har förstört hennes liv totalt (SVT 23/9 2017). Hade hon fått genomgå sin operation tidigare hade några av symptomen kunnat motverkas.

Listan på människor som fått lida i onödan till följd av långa väntetider kan göras lång. Sverige lever inte upp till den nationella vårdgarant­in som innebär att patienten ska få en tid för operation inom 90 dagar efter att beslut om en sådan har tagits. Redan det är en väl tilltagen gräns då det inte handlar om att man ska opereras inom tre månader från att man har sökt vård, utan inom tre månader från att det fastställt­s att en operation är nödvändig. Enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting (SKL) hade 27 procent av patientern­a – drygt 33 000 personer – i mars fått vänta längre än så. DET HANDLAR OM 33 000 personer vars symptom riskerar att förvärras under tiden som de tvingas vänta. Många lider av smärta och har svårt att leva ett vanligt liv med arbete och en meningsful­l fritid. Det är ovärdigt en välfärdsst­at som Sveriges, som har bland världens högsta skatter och som gör anspråk på en sjukvård i världsklas­s.

Sedan 2014 har väntetider­na i vården ökat markant. I mars 2014 var det enligt SKL 12 procent av patientern­a som fick vänta längre än 90 dagar på operation eller annan åtgärd, en andel som sedan dess har ökat för varje år. Fyra år senare handlar det alltså 27 procent – en ökning med 15 procentenh­eter.

Samtidigt tar det längre tid att få ett första besök i den specialise­rade vården, vilket ofta är en premiss för att kunna få beslut om operation. I mars 2014 fick 9 procent av patientern­a vänta längre än 90 dagar, fyra år senare är andelen 18 procent. VISST HÅLLER VÅRDEN i Sverige hög kvalitet, när man väl får tillgång till den. Det är dock svårt att tala om en vård i världsklas­s när patienter får vänta i månader – ibland över ett år – på att få den hjälp som de har rätt till. I detta läge har regeringen valt att göra det mindre förmånligt att ha en privat sjukvårdsf­örsäkring via arbetsgiva­ren, trots att en sådan försäkring bidrar till att avlasta den offentliga sjukvården. Om man inte klarar av att se till att alla får en god sjukvård kan man väl åtminstone undvika att försvåra för de som själva vill bekosta sin vård.

 ??  ??
 ?? Bild: LARS PEHRSON ?? VÄRLDSKLAS­S? Det är svårt att tala om en vård i världsklas­s när patienter får vänta i månader, ibland över ett år, på att få den hjälp som de har rätt till
Bild: LARS PEHRSON VÄRLDSKLAS­S? Det är svårt att tala om en vård i världsklas­s när patienter får vänta i månader, ibland över ett år, på att få den hjälp som de har rätt till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden