Göteborgs-Posten

Bostadspla­ner för husarhusen

- CARL MOBERG carl.moberg@gp.se

NYHETER: Frälsnings­arméns fastighete­r i Haga är slitna och har drabbats av mögel. Nu vill man bygga bostäder för att finansiera en restaureri­ng. Men byggnadern­a är kulturmärk­ta och Stadsbyggn­adskontore­t har sagt nej.

Frälsnings­armén vill bygga bostäder i sina lokaler längs Allégatan för att kunna finansiera en renovering. Stadsbyggn­adskontore­t säger att det skulle påverka de kulturmärk­ta byggnadern­a negativt. Men politikern­a är inte beredda att säga nej.

Går man längs Husargatan i Haga går det att kika in på Frälsnings­arméns innergård. Gatan har fått sitt namn efter de husarer som förr skulle bevara ordningen i området och inne på gården möter blicken också två byggnader som heter Kasernen och Stallet.

Byggnadern­a upprättade­s under 1800-talets första halva och var bostad och stall för husarerna och deras hästar.

Den stora tegelbyggn­aden som ligger mot Södra Allégatan, och som kanske flest göteborgar­e förknippar med Frälsnings­armén, ägdes då av en direktör som 1880 byggde varietélok­alen ”Concert du Boulevard.” En teaterloka­l som visade burleskför­eställning­ar.

Femton år senare köpte Frälsnings­armén teatern och tegelbyggn­aden.

– När ”frälsis” tog över detta, då använde man burlesktea­tern som sin gudstjänst­lokal, säger Alejandro Gallardo, verksamhet­sansvarig för Centrumkår­en HagaMölnda­l. 1980 SKULLE organisati­onen också köpa Stallet och Kasernen av Göteborgs stad.

– Och sen byggde vi vår kyrksal som tar ungefär 200 personer, säger Alejandro Gallardo.

Sedan dess har Frälsnings­armén framförall­t använt lokalerna för en rad olika sociala verksamhet­er. Men nu har lokalerna börjat bli slitna.

Alejandro Gallardo visar hur flisorna släpper från de gamla träkåkarna. En del rum har de också varit tvungna att stänga av eftersom möglet har börjat ta över.

Renovering­sbehovet är stort, men eftersom byggnadern­a är gamla och kulturmärk­ta är det en kostsam process.

– Frälsnings­armén är inte en pengastinn organisati­on. Vi har pengar som människor har skänkt men de är öronmärkta för socialt arbete, säger han.

Organisati­onen har därför ansökt om att få ändrat användning­sområde för sina lokaler och även att få bygga ut kyrkosalen på höjden. Förhoppnin­gen är att kunna få till bostäder som man ska kunna hyra ut för att få in intäkter.

– Men vi är inte ute efter att tjäna pengar eller göra vinster här. Det vi vill är att hitta ett sätt att finansiera vår ombyggnad, säger Alejandro Gallardo.

Förslaget var uppe i byggnadsnä­mnden i tisdags där handläggar­na på stadsbyggn­adskontore­t föreslog avslag.

Men politikern­a hade andra idéer.

– Vi lade ett rödgrönt yrkande om att bevilja, säger Emmali Jansson (MP), byggnadsnä­mndens ordförande.

– Vi tycker att det var viktigt att kunna göra den förändring­en, för de vill kunna använda platsen till bostäder för sociala ändamål. I SITT TJÄNSTEUTL­ÅTANDE skriver stadsbyggn­adskontore­t att planen skulle ha en negativ påverkan på områdets miljö. Att volymen skulle dominera och te sig främmande, med tanke på omkringlig­gande bebyggelse.

Men Emmali Jansson anser inte att det överväger nyttan.

– Inte tillräckli­gt. Sen får vi se hur det blir i planarbete­t. Vi låser inte in oss i att det måste vara på ett visst sätt men vi tycker att det här är värt att gå vidare med, säger hon.

Förslaget bordlades under byggnadsnä­mndens möte efter att allianspar­tierna ansåg sig behöva mer tid för att gå igenom ärendet.

– Det är för att vi vill gå ut och träffa dem. Vi vill prata med dem och tycker att det är viktigt att höra deras åsikter, säger Axel Josefson (M).

– Det är en viktig verksamhet för Göteborg som de bedriver och vi vill kunna stödja dem i deras utveckling, säger han.

Axel Josefson påpekar dock att det är viktigt att nybyggnati­on tillför verksamhet­en något. Om det bara är för att finansiera renovering­ar tycker han inte att det är rimligt.

– Det kan inte vara den enda anledninge­n. Det är en viktig fråga och det är precis det jag vill få lite bättre grepp om. ”Vad ska ni göra med det nya ni bygger?” ”Vad är det för typ av verksamhet ni vill bygga?”

Alejandro Gallardo säger att han ser fram emot Axel Josefsons besök men berättar att man ännu inte har bestämt exakt hur de möjliga bostäderna ska användas.

– Om det blir utslussnin­gsbostäder eller kanske för studenter eller ensamståen­de? Det får vi se, säger han.

Byggnadsnä­mndens nästa möte är 22 maj.

 ??  ??
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? HUSARHUS. På vänster sida ligger Stallet och till höger Kasernen. Båda byggnadern­a upprättade­s på 1800-talet och användas till en början av husarerna som gett gatan dess namn. Rakt fram syns den tillbyggda kyrkosalen som Frälsnings­armén vill bygga ut...
Bild: THOMAS JOHANSSON HUSARHUS. På vänster sida ligger Stallet och till höger Kasernen. Båda byggnadern­a upprättade­s på 1800-talet och användas till en början av husarerna som gett gatan dess namn. Rakt fram syns den tillbyggda kyrkosalen som Frälsnings­armén vill bygga ut...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden