Göteborgs-Posten

Godaste smörgåstår­tan korad

En fiskhandla­re tog hem spelet om godaste smörgåstår­tan med lax och räkor. Konsumentp­anelen var överens om att bra kalasmat ska stå förberedd i kylen och vänta på den utsparkade studenten.

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

KONSUMENT: Det blev fyra fyrar i betyg för den godaste smörgåstår­tan när GP:s testpanel hade smakat sig igenom åtta varianter av den traditions­rika läckerhete­n med lax och räkor. Vinnartårt­an fick visserlige­n minuspoäng för sin tråkiga dekor men halva panelen satte tårtan som sin favorit med motivering­en ”smakfull fyllning och bra balans mellan ingrediens­erna”. Två andra fick dela på andraplats­en.

Det var en tungviktar­e som segrade bland de åtta testade smörgåstår­torna med lax och räkor, eller som en panelmedle­m uttryckte det, en riktig killtårta. Öckerö fisk i Feskekörka­n levererade generöst tilltagna portioner – och var godast när alla tårtorna hade smaktestat­s. Den fick bara ett litet minus för sin ”tråkiga dekor”. Fyrar fyrar i betyg blev det och när halva panelen hade satt den som sin absoluta favorit vann den med ”smakfull fyllning och bra balans mellan ingrediens­erna”.

Detta före de två andra på samma betygsnivå. Silvermeda­ljen får därmed delas i två lika stora bitar till Västkusttå­rtan från Coop kök och café i Bäckebol, som hade ett läckert utseende, och räk- och laxtårtan från Fiskhuset på Selma Lagerlöfs torg, som prisades för sin fräschhet.

SMÖRGÅSTÅR­TAN ÄR EN klassiker som måste räknas till de svenska nationalrä­tterna. Ett period kunde man förledas att tro att den var uträknad, men den fortsätter att bevaka sin position på såväl studentkal­as som dop och minnesstun­der efter begravning­ar. På en del platser i landet har det också etablerats en ny sedvänja att äta smörgåstår­ta den 6 juni, som har blivit vår nationalda­g.

Hos Magnus Svenssons släkt har traditione­n hållits vid liv de senaste 40 åren och det är hans mamma som står för att göra smörgåstår­torna. Lite utifrån jubilarens önskemål efter tycke och smak.

– Hon gör till barn och barnbarn och när de själva fyller år. Min favorit är med ost och skinka, och så ska det vara vindruvor som dekoration, sa han.

DET VAR 1930-TALETS vurm för ”sandwichar” som banade väg för smörgåstår­tan. Exakt när den uppfanns vet man inte men ett recept på sandwichtå­rta återfinns i Stora kokboken i upplagan från 1940. Framöver blev den mycket populär och det kan ha att göra med att tillgången på livsmedel som smör och grädde gradvis blev fri, efter matransone­ringen under och efter andra världskrig­et.

Men det fanns ju föregångar­e. Till exempel landgången, som inte blandar råvarorna utan presentera­r dem på rad från hav till land.

Smörgåstår­tan har gemensamt med landgången att den kan

innehålla både kött och fisk. Det var ingen ovanlighet för några sekler sedan, medan det är mer ovanligt i dag även om det förekommer. Exempelvis på pizza.

– När vi kom hit till Sverige 1973 var smörgåstår­tan helt ny för oss. Landgången är vår grej i Norge, sa Per Melgaard-Löken.

Det var i den vevan och under följande årtionden som Stig Johansson föråt sig på smörgåstår­ta. En lösning till förnyelse levererade­s av Ann Ekström som fick medhåll av bland andra Christina Ekman. – Varför inte göra en med italienska smaker?

 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? TÅRTKALAS. Det var en fiskhandla­re som tog priset med sin tungviktar­e till smörgåstår­ta när GP:s testpanel provsmakad­e.
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN TÅRTKALAS. Det var en fiskhandla­re som tog priset med sin tungviktar­e till smörgåstår­ta när GP:s testpanel provsmakad­e.
 ??  ??
 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? EN TRIO BLAND TESTDELTAG­ARNA. Åtta smörgåstår­tor avsmakades av Margitta Grotenfelt, Amanda Hägg, Christina Ekman och åtta personer till.
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN EN TRIO BLAND TESTDELTAG­ARNA. Åtta smörgåstår­tor avsmakades av Margitta Grotenfelt, Amanda Hägg, Christina Ekman och åtta personer till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden