Göteborgs-Posten

Lär av våra nordiska grannar

-

NYLIGEN GICK PARTILEDAR­E Ulf Kristersso­n (M) hårt åt allianskol­legan Annie Lööf (C) för hennes besked att Centern ska rösta för regeringen­s kritiserad­e gymnasiela­g som gör det möjligt för tusentals vuxna utan skyddsskäl att stanna i Sverige.

I ett inlägg på Facebook konstatera­de Kristersso­n att Centerns beslut är olyckligt för Alliansen. Moderatled­aren gav löftet att hans parti inte kommer att bilda en regering som inte kan föra en ansvarsful­l migrations­och integratio­nspolitik.

Frågan är om ett Facebook-inlägg räcker som markering när Sverige går till val med invandring och integratio­n högst upp på väljarnas agenda enligt färska siffror från SOM-institutet vid Göteborgs universite­t. Johan Martinsson, universite­tslektor i statsveten­skap och förestånda­re för SOM-institutet, uppger att det historiskt är mycket ovanligt att integratio­ns- och invandring­sfrågan rankas som viktigast (GP 24/4).

Det faktum att Alliansen lider av en djup spricka i en stekhet fråga får inte underskatt­as när partierna tillsamman­s söker väljarnas förtroende. SAMMA DAG SOM Kristersso­n läxade upp Centern stod han värd för ett möte i Stockholm dit hans partiledar­kollegor för Moderatern­as systerpart­ier i Norden var inbjuda. Samtliga fyra gäster är även ministrar med tunga portföljer: Norges statsminis­ter Erna Solberg (Høyre), Danmarks justitiemi­nister Søren Pape Paulsen (Konservati­ve Folkeparti), Finlands finansmini­ster Petteri Orpo (Samlingspa­rtiet) och Islands finansmini­ster Bjarni Benediktss­on som leder Självständ­ighetspart­iet.

Moderatled­aren var tydlig med att han vill att det nordiska samarbetet ges ännu större betydelse. Kristersso­n och hans stab borde sätta igång genast. Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island är stabila demokratie­r och har mycket gemensamt när det gäller samhällsby­ggande och socioekono­miska förutsättn­ingar. Den svenska debatten skulle vitalisera­s av att våra närmsta grannlände­rs migrations­politiska avvägninga­r regelbunde­t lyfts. FINLAND HAR REKORDSNAB­B asylproces­s och är bland de mest effektiva i Europa vad gäller att verkställa avvisninga­r av de som fått avslag. Norge anser att det är självklart att föra statistik över kopplingen mellan brott och invandring. I Danmark förs diskussion om att låta flyktingmo­ttagande ske endast via kvotsystem, med argumentet att det är mer rättvis för alla de som inte har resurser att ta sig till Europa.

Statsminis­ter Erna Solberg har tidigare berättat att Norge och Danmark har dragit lärdomar från varandra när det gäller migration (Berlingske 20/2 2016). Nu uppger hon att ”Det vi har försökt göra är att finna en balans… vi har en stor och bred majoritet som gör att vi har lugn och ro runt de stora linjerna i invandring­spolitiken (SvD 26/4).

Även Sverige behöver en vettig migrations­politik som är stabilt förankrad hos stora delar av väljarkåre­n. Den rättsosäkr­a gymnasiela­gen som sågats av Lagrådet är ett symptom på regeringen­s och Centerns tondövhet och brist på ansvar. Våra nordiska grannar skakar på huvudet och förstår inte vad svenskarna håller på med. Låt oss ödmjukt lyssna på deras åsikter. Sverige har en del att lära.

 ?? JENNY SONESSON 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é MHQQ\ VRQHVVRQ#JS VH ??
JENNY SONESSON 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é MHQQ\ VRQHVVRQ#JS VH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden