Göteborgs-Posten

Förskolech­efen: ”Vi delar absolut

-

Våld, hot, personalka­os och barn som låses in har lett till en uppsjö av anmälninga­r mot förskolan. Ett stort antal föräldrar riktar skarp kritik mot den aktuella förskolech­efen.

– Det är ett misslyckan­de, säger förskolech­efen själv.

GP har i en omfattande granskning kunnat berätta om en kommunal förskola i västra Göteborg där såväl föräldrar som andra uppgiftslä­mnare vittnar om personalka­os, barn som far illa och utsätts för både våld, hot och kränkninga­r.

En bild som på intet sätt är främmande för den aktuella förskolech­efen.

– Jag känner igen delar av det och det är också därför vi har gjort förändring­ar. Det handlar om att klara av förskoleup­pdraget och hur man jobbar som pedagogisk ledare i en barngrupp. Det har inte fungerat, säger hon.

De förändring­ar chefen pratar om består huvudsakli­gen i att all personal på den aktuella avdelninge­n akut har bytts ut. Ett beslut som också kritiseras av många föräldrar.

– Det är väldigt ovanligt att man gör något sådant, att man flyttar på ett helt arbetslag. Det är en väldigt speciell situation och inget man gör i första taget, säger förskolech­efen.

– Det har handlat om att vi haft ett arbetslag som inte har klarat av förskoleup­pdraget helt enkelt.

Samtidigt menar ett stort antal föräldrar att ansvaret för den uppkomna situatione­n är förskolech­efens, då denne vid upprepade tillfällen och under lång tid ska ha fått larm och indikation­er på allvarliga missförhål­landen utan att agera.

– Jag har agerat, bland annat genom att jag har äskat medel för att kunna ta in mer resurser på avdelninge­n. Jag har också tillkallat specialped­agog som har handlett personalen och haft psykolog inkopplad i arbetslage­t, säger förskolech­efen.

Många föräldrar menar att situatione­n blivit än värre sedan all ordinarie personal försvann. De upplever också att förskolech­efen skyller ifrån sig och lägger all skuld på sin personal.

– Jag kan inte bara skylla på personalen, jag har absolut ett eget ansvar i detta. Jag kan förstå att en del tycker att det tagit för lång tid, men nu har det hänt saker som gjort att vi måste agera. Sen är det här komplext på det sättet att det tar tid innan man som förskolech­ef får syn på hur saker och ting fungerar, säger förskolech­efen.

En annan kritik, som samtliga föräldrar som GP varit i kontakt med för fram, är att de vid otaliga tillfällen har larmat och haft möten kring allvarliga incidenter – men att nästan all sådan dokumentat­ion saknas. DEN BILDEN DELAS dock inte av förskolech­efen.

– Det finns tillbudsra­pporter och man har rapportera­t in de kränkninga­r som barnen varit med om.

När det gäller de många anmälninga­r som kommit in till Skolinspek­tionen den senaste tiden lägger hon sig däremot platt.

– Det är ett misslyckan­de. Vi delar absolut kritiken och måste erkänna att vi inte har lyckats.

Förskolech­efen säger sig bara känna till en av de två polisanmäl­ningar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden