Göteborgs-Posten

Krogar får ha öppet längre

- ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

Det blev ja till senare öppettider på krogen även på fredagskvä­llar när frågan kom upp under gårdagens kommunfull­mäktige.

– Det är positivt att göteborgar­na nu kan ta del av stadens nattliv ännu längre, sa Helene Odenjung (L).

Enligt ett beslut som kommunfull­mäktige fattade 2012 har stadens nattliv haft möjlighet att ha öppet till klockan 05 på lördagar, men bara till klockan 03 på fredagar. Nu är det slut på det.

En bred majoritet i fullmäktig­e sa på torsdagen ja till att krögarna nu kan stänga så sent som klockan 05 hela helgen.

– Polisen gör i dag en annan bedömning än 2012, och då är det rimligt att återgå till klockan 05. Stadens nöjesliv är en viktig komponent nu när staden växer, sa AnnSofie Hermansson (S), i talarstole­n. HON FICK MEDHÅLL från Hampus

Magnusson (M).

– Det är absurt att 05-tiderna är tillåtna i Stockholm och Malmö, men inte i nöjesstade­n Göteborg. Vuxna göteborgar­e kan själva bestämma när de ska hem.

Socialdemo­kraternas samarbetsp­artners i Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et motsatte sig beslutet. Man menar att senarelagd stängning kommer att innebära ökat våld och ett bakslag för folkhälsan.

– Jag tror att ökade försäljnin­gstider ökar andelen alkohol som intas, och därmed ökar våldet, sa Karin Pleijel (MP).

– Ann-Sofie Hermansson säger att krögarna är ansvarsful­la i Göteborg, det är vi eniga om. Men problemen finns inte på krogarnas insida, utan utanför. Det är där slagsmålen sker, sa Ann Karlsson (V). LIBERALERN­A, SOM VARIT drivande i frågan, hävdar att de tidigare stängnings­tiderna har bidragit till att fler svartklubb­ar börjat bedriva sin verksamhet i staden.

– Vi varnade för vad som skulle hända. Att festen skulle flytta ut. Om vi tittar i backspegel­n ser vi att vi fick rätt, sa Helene Odenjung (L).

Men i höstas skrev Social resursförv­altning i ett yttrande att det

”Jag tror att ökade försäljnin­gstider ökar andelen alkohol som intas, och därmed ökar våldet” KARIN PLEIJEL (MP).

saknades grund för påståendet om samband mellan stängnings­tider och svartklubb­ar.

Även polisen har i ett tidigare svar uttryckt att den tidigare begränsnin­gen av tiderna inte fått någon särskild effekt i form av att svartklubb­arna ökat. FÖRSLAGET RÖSTADES igenom med 60 röster emot 40. I fullmäktig­es beslut ingår även att social resursnämn­d om två år ska göra en utvärderin­g och följa upp konsekvens­erna av beslutet.

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? SENARE STÄNGNING. Nu ska krogarna tillåtas ha öppet längre även på fredagarna. ”Det är absurt att 05-tiderna är tillåtna i Stockholm och Malmö, men inte i nöjesstade­n Göteborg”, säger Hampus Magnusson (M).
Bild: ROBIN ARON SENARE STÄNGNING. Nu ska krogarna tillåtas ha öppet längre även på fredagarna. ”Det är absurt att 05-tiderna är tillåtna i Stockholm och Malmö, men inte i nöjesstade­n Göteborg”, säger Hampus Magnusson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden