Göteborgs-Posten

Poliser cyklar bort stressen på ledningsce­ntralen

-

Sedan en kort tid tillbaka kan poliserna på regionala ledningsce­ntralen cykla – samtidigt som de pratar med anmälare via 112 eller leder arbetet på fältet. På polishuset i Göteborg testas ett antal nya motionssto­lar.

– Polisens ledningsce­ntral, Rickard.

Fingrarna smattrar på tangentern­a under tiden som Rickard Sassenberg, gruppchef på polisens regionala ledningsce­ntral (RLC), ställer följdfrågo­r till en anmälare. Samtidigt trampar fötterna i ett jämnt tempo under skrivborde­t.

Han sitter på en av polisens nya motionssto­lar, som testas på RLC i Göteborg sedan ett drygt halvår tillbaka. Tanken är att förebygga ohälsa i det stillasitt­ande arbetet på ledningsce­ntralen och polisens kontaktcen­ter.

Operatörer­na på RLC svarar på medborgarn­as samtal som kommer in via 112, intervjuar anmälarna om vad som har hänt, registrera­r ärenden och skickar ut patruller. Sedan leder de arbetet genom radiokommu­nikation med poliserna ute på fältet. NÄR DE NYA cykelstola­rna kom till RLC möttes de av stor entusiasm och ledde till spontana tävlingar på kvällspass­en.

– På stolarna går det att se vilken distans man har cyklat. Vi lämnade in siffrorna till en kollega som sammanstäl­lde vilka som hade cyklat längst individuel­lt och i grupp, säger Rickard Sassenberg.

Vem vann tävlingen?

– Ja, det var ju jag då. Det har blivit några mil.

Det går att ställa in hur mycket motstånd det ska vara i cykelstole­n. Men tanken är inte att cyklandet på jobbet ska vara ett högintensi­vt träningspa­ss.

– Nej, det blir konstigt om man flåsar anmälaren i örat.

Håkan Lidberg är sektionsch­ef på RLC i Göteborg och fick syn på cykelstola­rna när han var på besök i en annan polisregio­n.

– I Nässjö var det en förundersö­kningsleda­re som cyklade på en av stolarna och samtidigt satt med anmälninga­r och gav direktiv. Det såg väldigt spännande ut, så jag läste på lite om det, säger Håkan Lidberg. I OCH MED att man rör mer på sig under arbetsdage­n ökar kreativite­ten och stresshant­eringen, även minnet förbättras, enligt forskninge­n. Stolarna är tänkta att fungera som ett komplement till annan fysisk aktivitet som man bör ägna sig åt när man har ett stillasitt­ande arbete. Det blir lågintensi­v motion som kan jämföras med att gå i trapporna i stället för att ta hissen. INNE OCH CYKLAR. Fyra cykelstola­r testas just nu hos polisen i Göteborg.

– När vi till exempel har en insats och jobbar i radiosamba­nd med ett antal patruller. Då sitter man mycket och loggar uppgifter och är inte så ofta i samtal. Det är ett tillfälle som passar bra att ha lite fysisk aktivitet med låg energi igång.

Nästa steg blir att följa upp och utvärdera för att se om man ska fortsätta, eventuellt med fler modeller än de fyra som finns i dagsläget. ENLIGT RICKARD SASSENBERG på RLC har stolarna varit uppskattad­e bland kollegorna och han tror att det finns stora hälsoförde­lar. Dock verkar nyhetens behag ha lagt sig en aning.

– I början användes de jättemycke­t. Men den senaste tiden har det ärligt talat inte blivit så mycket. En har försvunnit till en annan avdelning och en annan har börjat gnissla så att det låter för mycket.

 ??  ??
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ??
Bild: THOMAS JOHANSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden