Göteborgs-Posten

16-åring hade granat och pistol i pojkrummet

- PETER LINNÉ

Vid husrannsak­an i lägenheten i Biskopsgår­den hittade polisen en skarpladda­d granat och en pistol i ett av pojkrummen. Nu sitter en 16-årig kille häktad för bland annat grovt vapenbrott.

Det var i söndags kväll som spanare, efter tips, slog till mot bostad i ett flerfamilj­shus på Hisingen.

I ett av sovrummen, som disponeras av 16-åringen, påträffade­s alltså ett funktionsd­ugligt skjutvapen och en handgranat.

Det finns fler yngre män skrivna på adressen.

– Men vi har inte hört någon annan i det här ärendet. Föremålen är förknippad­e med den nu frihetsber­övade personen, betonar åklagaren Marie Johnsson.

Tonåringen häktades häromdagen, på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor.

Är detta vapen som ni tror skulle kunna ha kommit till användning i konflikten mellan kriminella konstellat­ioner i stadsdelen?

– Den frågan har jag inga kommentare­r till. Men brottsplat­sen ligger i Biskopsgår­den, svarar åklagaren.

För att hålla en såhär pass ung människa inlåst på ett häkte krävs ”synnerliga skäl”.

– Det har inte anordnats någon annan placering ännu. Det är å andra sidan väldigt allvarliga brott vi har att göra med, konstatera­r Marie Johnsson.

Advokat Per Söderberg företräder 16-åringen.

– I samband med häktningsf­örhandling­en erkände min klient det här innehavet.

Handlar det om att han förvarat vapnen för någon annan?

– Han har lämnat en förklaring till det som hänt, men det är ingenting som jag vill sprida genom media, säger Per Söderberg.

Det är idag ett etablerat förfarande att äldre gängmedlem­mar planterar ut både skjutvapen och narkotika hos yngre pojkar, som i sin tur inte riskerar lika stränga straff om de ertappas.

Sedan den 1 december har tio skottlossn­ingar, sprängning­ar och brandattac­ker utförts, som alla förmodas ingå i en väpnad uppgörelse­r mellan A- och B-falangen i södra Biskopsgår­den.

Så sent som den 11 april besköts två män, far och son, i sin bil i Brämaregår­den. De körde därefter på den påstådde skytten, som kunde gripas.

Omhäktning mot den mannen äger rum i dag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden