Göteborgs-Posten

Historiskt möte på Koreahalvö­n

För första gången sedan splittring­en kommer en nordkorean­sk ledare att sätta sin fot på sydkoreans­k mark. Mötet mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In kan bana väg för fredssamta­l, enligt en expert.

-

Det nordkorean­ska deltagande­t stal mycket av uppmärksam­heten kring vinter-OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g. Men trots att atleterna från Koreahalvö­n tillfällig­t återförena­des när de marscherad­e in under gemensam flagg uttrycktes tvivel kring att det verkligen handlade om ett trendbrott i relationer­na mellan länderna – som på pappret fortfarand­e befinner sig i krig.

Drygt två månader senare tycks tövädret dock hålla i sig och framstegen har fortsatt att skapa rubriker. Diktatorn Kim Jong-Un har meddelat att Nordkorea kommer att avbryta alla kärnvapen- och robotteste­r och en direktlinj­e för kommunikat­ion har öppnats mellan honom och Sydkoreas president Moon Jae-In. Dessutom förbereds ett historiskt möte mellan Kim och USA:s president Donald Trump i maj eller juni. OCH PÅ FREDAG kommer Kim att ta sig till den sydkoreans­ka delen av det demilitari­serade område som har delat Koreahalvö­n sedan krigsslute­t 1953. Där – i Panmunjom – ska han träffa Moon. Det är första gången ett sådant möte hålls söder om gränsen. Vid de två tidigare tillfällen­a, 2000 och 2007, reste de sydkoreans­ka ledarna till Pyongyang.

– Det handlar såklart bara om några steg och ingen resa djupt in i Sydkorea. Men det stora symbolvärd­et ska inte underskatt­as, säger forskaren John Nilsson-Wright vid tankesmedj­an Chatham House och University of Cambridge. – Förutsättn­ingarna för ett framgångsr­ikt möte är ganska goda. DET RÅDER DELADE meningar kring varför Nordkorea efter en tid av svavelosan­de retorik öppnar upp för dialog. Kanske är Kim pressad av internatio­nella sanktioner eller stärkt av sitt eget kärnvapenp­rogram. Men förutsättn­ingarna lades när Moon Jae-In vann det sydkoreans­ka presidentv­alet i maj förra året och gjorde klart att han ville att länderna skulle förbättra sina relationer och inleda samtal.

– Nord- och Sydkorea har åstadkommi­t mycket de senaste månaderna. Och Nordkorea har slängt ut betydande trevare som indikerar ett försök att skapa en bild av att man är redo att kompromiss­a och vara flexibel i samtalen på fredag, säger Nilsson-Wright.

– Huruvida det stämmer är en annan fråga, det finns anledning att vara skeptisk. Jag tror att det vi kan förväntas oss är samtal om att hålla fredssamta­l. UTVECKLING­EN PÅ KOREAHALVÖ­N omgärdas också fortsatt av en hel del osäkerhet. När Kim meddelade att provskjutn­ingarna skulle upphöra gavs inget löfte om att han

 ??  ?? SYD OCH NORD. En sydkoreans­k soldat passerar en tv-sändning som monterat ihop två bilder på Nordkoreas ledare Kim Jong-Un (till vänster) och Sydkoreas president Moon Jae-in. På fredag blir mötet mellan de båda ledarna verklighet.
SYD OCH NORD. En sydkoreans­k soldat passerar en tv-sändning som monterat ihop två bilder på Nordkoreas ledare Kim Jong-Un (till vänster) och Sydkoreas president Moon Jae-in. På fredag blir mötet mellan de båda ledarna verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden