Göteborgs-Posten

Smutsigt strandpara­dis håller stängt i ett halvår

-

Stängt för städning. Det beskedet får nu alla hugade solbadare som lockats av Boracays rykte som en av Asiens härligaste paradisöar.

600 filippinsk­a poliser övervakade stängninge­n när den trädde i kraft på torsdagen.

I upp till ett halvår framåt släpps bara boende ombord på färjorna från den större grannön Panay, där närmaste flygplats ligger.

– Vi stänger inga etablissem­ang, men turister får inte åka dit. Vi genomför presidente­ns instruktio­ner, säger regionens polischef Cesar Binag.

Filippiner­nas president Rodrigo Duterte har anklagat lokala makthavare för att ha låtit turismen löpa amok, och kallat Boracay en ”smutspöl”. OCH ALLA ÄR eniga om att ön – liksom motsvarand­e strandpara­dis i länder som Indonesien och Thailand – bågnar under besökstryc­ket. Bara sedan 2006 har antalet årliga turister fördubblat­s till nu två miljoner årligen.

Däremot tycker många att stängninge­n genomförs på ett brutalt sätt och utan att ta hänsyn till de tiotusenta­ls arbetstill­fällen inom turismen på ön som påverkas.

Det är också oklart hur städningen ska följas upp av annorlunda, hårdare regelverk.

Liknande justeringa­r av exempelvis byggnormer, för att hejda hård exploateri­ng av mark för massmarkna­dsturism, har på senare år genomförts i bland annat Spanien.

 ?? Bild: AARON FAVILA ?? STORSTÄDNI­NG. Många Boracay-bor deltar i städningen som nu är inledd.
Bild: AARON FAVILA STORSTÄDNI­NG. Många Boracay-bor deltar i städningen som nu är inledd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden