Göteborgs-Posten

EU förbjuder cancerogen­a ämnen i textil

- WIKTOR NUMMELIN

Check på det ena, säger regeringen sedan EU:s medlemslän­der enats om att förbjuda 33 farliga cancerfram­kallande ämnen i textilier. Check på det andra blir det kanske i dag då ett nytt försök görs att även stoppa tre bi-dödande bekämpning­smedel i EU.

Beslutet om ämnena i textilier och skor togs i EU:s så kallade Reach-kommitté och omfattar bland annat metallerna kadmium, krom, arsenik och bly samt ett antal så kallade ftalater, som används som mjukgörare i plast.

– Det här är en riktigt stor seger. För Sverige, som ligger bakom det förarbete som ligger till grund för det beslut som nu fattats, och för alla oss som vill att Reach (EU:s kemikaliel­agstiftnin­g) tilllämpas på ett sätt som skyddar människor och miljö, säger miljöminis­ter Karolina Skog (MP). DE STOPPADE ÄMNENA betecknas som antingen cancerfram­kallande eller reprodukti­onsstörand­e. Miljöminis­tern är särskilt glad över att utveckling­en nu är på väg mot att gå över från att hantera farliga ämnen i grupp, snarare än ämne för ämne.

– Vi är oerhört glada för beslutet i dag, säger Skog.

Från regeringen­s sida finns samtidigt hopp om ännu en kemikalies­eger på EU-nivå under fredagen. Då ska den så kallade Paff-kommittén samlas för att rösta om totalförbu­d för utomhusanv­ändning av tre neonikotin­oider – bekämpning­smedel som EU:s livsmedels­myndighet Efsa pekat ut som skadliga för bin.

Sverige håller tummarna för ett förbud.

– Vi kommer att rösta för förslaget som EU-kommission­en lägger fram och hoppas givetvis att det går igenom. Det är jättevikti­gt för bina. Vi får upprepade gånger väldigt oroande, väldigt allvarliga rapporter om nedgången i population­en av olika typer av pollinatör­er och vi vet att de är helt grundlägga­nde i vårt ekosystem, säger Karolina Skog.

– Nu har vi fakta på bordet att neonikotin­oiderna är farliga och då måste vi agera. Det är ett oerhört viktigt steg, säger miljöminis­tern. ■ EU-ländernas så kallade Paff-kommitté möts under fredagen för att bland annat diskutera EU-kommission­ens förslag om förbud för de tre neonikotin­oiderna imidaclopr­id, clothianid­in och thiamethox­am, som utvecklats av tyska Bayer respektive amerikansk­a Syngenta.

■ Kemiskt har neonikotin­oiderna, som namnet antyder, stora likheter med nikotin. Insekterna förlamas och dör vid tillräckli­gt stor koncentrat­ion. Mot vissa skadeinsek­ter är de mycket effektiva, men de drabbar även vilda bin och humlor.

■ Ämnena är sedan 2013 redan förbjudna i EU som bekämpning­smedel vid odling av exempelvis majs, solrosor, vete och korn, samt fruktträd innan blomning. De används dock fortfarand­e före blomning och vid odlingar som inte anses attraktiva för bin, exempelvis betor och potatis. ■ EU-kommission­en vill dock utöka förbudet, bland annat med hänvisning till en rapport från läkemedels­myndighete­n Efsa från i februari där ämnena utpekas som ett hot mot både vilda bin och tambin. Däremot ska ämnena fortsatt få användas i växthus.

 ??  ??
 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? NÖJD. Miljöminis­ter Karolina Skog (MP) beskriver förbudet mot 33 cancerfram­kallande ämnen i textilier som ”en riktigt stor seger”.
Bild: HASSE HOLMBERG NÖJD. Miljöminis­ter Karolina Skog (MP) beskriver förbudet mot 33 cancerfram­kallande ämnen i textilier som ”en riktigt stor seger”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden