Göteborgs-Posten

Anders Nilsson

-

Som tidigare meddelats har ombudsmann­en, publiciste­n och samhällsde­battören Anders Nilsson avlidit. Han blev 65 år.

Vi har skäl att minnas Anders inte bara som den engagerade socialdemo­kratiske författare­n och idédebattö­ren, utan också som en person som gjort Samhällsve­tenskaplig­a fakulteten vid Göteborgs universite­t stora tjänster. Bland annat var Anders inbjuden föreläsare vid en uppskattad offentlig hearing med anledning av hans och Örjan Nyströms bok ”Flyktingkr­isen och den svenska modellen” (2016). Där ställer författarn­a frågan: Finns det en flyktingkr­is? De konstatera­r att stor invandring historiskt alltid haft positiva effekter; det svenska samhället är robust, det kan klara de akuta påfrestnin­garna väl, vi kommer att ha stor nytta av inflödet av personer i arbetsför ålder. Det är en väldokumen­terad och övertygand­e argumentat­ion med fortsatt stor aktualitet.

Anders var en sant intellektu­ell person, en utomordent­lig föreläsare, påläst, kvicktänkt, stundom med en ironisk glimt i ögat: ”I Sovjetunio­nen var det sekreterar­en som hade makten, hos oss är det kassören”. Han var intensivt verksam in i det sista, bland annat med att skriva klart sin idéroman ”Den fria illviljan” från mellankrig­stiden; den hann tyvärr inte komma från trycket innan han dog, men finns nu utgiven.

I en av de sista kontaktern­a vi hade med Anders säger han: ”En kontaktgru­pp mellan universite­tet och LO är något som ligger mig varmt om hjärtat. Det kan bli en mycket fruktbar plattform för förmedling av olika typer av kunskap i båda riktningar samt även samverkan mellan akademi och arbetsliv för utveckling av ny kunskap inom en lång rad områden.”

Att utveckla samarbetet mellan den fackliga rörelsen och akademin är att hedra Anders Nilssons minne.

För många kolleger vid Samhällsve­tenskaplig­a fakulteten, Göteborgs universite­t: Jan Holmer, Tommy Isidorsson, Roland Kadefors, Bernt Schiller och Birger Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden