Göteborgs-Posten

Säsong två både lättare och tyngre

- THE HANDMAID’S TALE JOHANNA HAGSTRÖM Offred/June, spelad av Elisabeth Moss, fortsätter sin strävan för sin, och sitt ofödda barns, överlevnad och frihet.

HBO Nordic, premiär 26 april.

Av: Bruce Miller.

Med: Elisabeth Moss, Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski, Alexis Bledel.

När vi lämnade Offred/June (Elisabeth Moss) i avslutning­en av första säsongen, hade hon lett ett mindre uppror mot överheten och placerats i en transportb­il på väg mot ett okänt öde.

Där slutar också förlagan - Margaret Atwoods berömda bok, men i tv-serien får vi alltså följa June och hennes olyckssyst­rar i åtminstone 13 avsnitt till, varav de två första släpps på HBO Nordic 26 april. JAG KAN AVSLÖJA att June inte blir arkebusera­d det första som händer, men det kollektiva straff som gruppen av rödklädda handmaids utsätts för är mäktig i sin estetiska och känslomäss­iga uppbyggnad. Handmaid’s tale har aldrig varit lättsamt att se på, men inledninge­n av säsong två är verkligen blytung.

Hela första avsnittet är mycket pedagogisk­t och det är en av de saker som jag har haft svårt för med serien. Allt är så tydligt utmejslat, vackert iscensatt och ödesmättat berättat att det blir tungfotat och jag undrar om jag kommer att palla ytterligar­e 12 avsnitt.

Redan i avsnitt två blir det dock mer åka av. Jag ska inte avslöja för mycket, men bland annat får vi ser mer av Emily (Alexis Bledel), som deporterat­s till ett arbetsläge­r där ”unwomen” får jobba ihjäl sig på radioaktiv­t kontaminer­ade fält. VIA HENNE FÅR vi också fler tillbakabl­ickar på det amerikansk­a samhället inför och under den statskupp som ledde fram till förtryckar­regimen Gilead. Vi får följa henne till jobbet på universite­tet, där hon först inte vill tro på kollegan som varnar henne för att visa sin homosexual­itet öppet. Sedan går utveckling­en både snabbt och förrädiskt smidigt utför.

Det är snyggt gjort och höjer seriens trovärdigh­et. (Ja, jag har haft lite svårt för den serietidni­ngsartade estetiken - varför skulle någon exempelvis bemöda sig att sy upp blå kåpor till alla ”unwomen” som i övrigt behandlas som avskräde under sina sista steg mot graven?) GENOM TILLBAKABL­ICKARNA FÅR vi en inblick i mekanismer­na som leder till sammanbrot­tet av samhället så som vi känner det idag och vi påminnas om att stegen dit varken är särskilt många eller långa.

Med det sagt så tycker jag ändå att säsong två av Handmaid’s tale känns mer flyhänt än första säsongen, nu när den har släppt sin litterära förlaga och kan röra sig friare.

Mindre givande är vältrandet i det mänskliga elände som är vardagen i Gilead. Även om man som tittare förstår att det finns sprickor i det totalitära bygget och att en revolution måste komma, så blir den gravallvar­liga dystopins tröstlösa lervälling bara för mycket emellanåt.

Med det sagt så tycker jag ändå att säsong två av Handmaid’s tale känns mer flyhänt än första säsongen, nu när den har släppt sin litterära förlaga och kan röra sig friare. Jag önskar hårt att upphovsman­nen Bruce Miller har en plan för säsongerna framöver, så att det här inte blir en av alla dramaserie­r som börjar röra sig i cirklar. June och Emily förtjänar ett bättre öde. FUNNIT SIN STIL. ”Tablas är mina instrument, de är mer än trummor för mig.”, säger Suranjana Ghosh.

 ?? Bild: TAKE FIVE ?? KAMPEN GÅR VIDARE.
Bild: TAKE FIVE KAMPEN GÅR VIDARE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden